The New York Times розповіло про українок, які під час війни почали працювати шахтарками

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже 130 жінок почали працювати під землею в шахті в Павлограді
Фото надала пресслужба групи компаній "Метінвест"

Історії українських жінок, які під час повномасштабної війни опановують професії, пов'язані з роботою в шахтах, опублікували 20 серпня на сайті американського видання The New York Times. Журналісти видання побували на шахтах українських компаній "Метінвест" і ДТЕК.

У публікації зазначають, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже 130 жінок почали працювати під землею в шахті в Павлограді Дніпропетровської області. Вони працюють інспекторками з техніки безпеки на конвеєрах, які підіймають вугілля на поверхню, або керують поїздами, що ходять між різними ділянками шахти.

За словами заступника директора шахти, що належить ДТЕК, Сергія Фараонова, робота жінок дуже важлива, "оскільки багато чоловіків пішли воювати й більше не можуть працювати". Він додав, що мобілізували майже 1 тис. працівників шахти, це приблизно становить п'яту частину всього персоналу. Щоб компенсувати цей дефіцит, шахта взяла на роботу 330 жінок.

Редакція зазначила, що це демонструє загальноукраїнську тенденцію, коли через зменшення кількості працівників-чоловіків жінки дедалі частіше обіймають посади, на яких раніше працювали чоловіки. 

Як пише видання, жінки стають водійками вантажівок і автобусів, зварювальницями на металургійних заводах і працівницями на складах. Тисячі жінок також добровільно долучилися до армії, додає The New York Times. Збільшення кількості жінок у робочих професіях особливо помітне в гірничовидобувній промисловості – зокрема, жінки працюють у ліфтових шахтах, які спускають працівників на глибину.

Пояснюючи своє рішення працювати в шахті в Покровську, яка належить групі "Метінвест", жінки говорять, що "компанія пропонувала стабільну роботу в умовах зруйнованої війною економіки".

Компанії також намагаються залучити більше жінок на ринок праці за допомогою навчальних програм. Шахта в Покровську на початку 2024 року започаткувала програму, що дала змогу 32 жінкам працювати під землею.

Шведська громадська організація Reskilling Ukraine пропонує пришвидшені навчальні курси для жінок, які бажають стати водійками вантажівок. Як повідомила координаторка цієї програми Олександра Пнасюк, цього року на навчання подало заявки понад 1 тис. жінок, але організація має кошти лише для 350 людей. 

У публікації також ідеться про те, що на павлоградській шахті кілька жінок, найнятих на роботу під час війни, планують зробити кар’єру. Колишня няня Каріна Яцина, яка тепер працює операторкою конвеєрної стрічки, говорить, що хотіла б стати електромеханіком. 

Фото надала пресслужба групи компаній "Метінвест"