Професійна адаптація, перекваліфікація й нова освіта: як "Метінвест" інвестує в розвиток ветеранів

Група "Метінвест" Ріната Ахметова ввійшла до п’ятірки "Найкращих роботодавців України 2024"
Фото: metinvestholding.com

Група компаній українського бізнесмена Ріната Ахметова "Метінвест" ввела програми з професійної адаптації й перекваліфікації ветеранів. Про це інтернет-виданню "ГОРДОН" повідомила пресслужба "Метінвесту".

До початку повномасштабної війни у групі "Метінвест", зазначили в компанії, працювало 110 тис. людей, тепер їх 60 тис.

"Кадровий дефіцит відчутний. Найчутливіша ж тема для компанії – мобілізація. Країну захищають близько 8 тис. працівників. Водночас до роботи вже стало майже 1 тис. ветеранів війни, серед яких як ветерани АТО, так і повномасштабної війни. Тому компанія розробила комплексні програми підтримки ветеранів. Вони включають психологічну й фізичну реабілітацію, а також професійний розвиток для ветеранів, які до цього прагнуть", – ідеться в пресрелізі.

За словами директорки зі сталого розвитку і взаємодії з персоналом групи "Метінвест" Тетяни Петрук, роботу з ветеранами в компанії будують на принципах відповідальності, системності й внутрішньої справедливості.

"Компанія прагне застосувати єдиний підхід до систем мотивації для всіх працівників, щоб об‘єднати, а не розмежовувати колективи", – підкреслила вона.

У компанії провели опитування цільової групи, під час якого понад 50% внутрішніх респондентів висловили бажання пройти навчання чи перекваліфікацію.

"Тому компанія надає можливість безплатного перенавчання ветеранам – перекваліфікація доступна майже за всіма робітничими професіями, а підготовку 85% спеціальностей проводять прямо на виробництві. Також ветеранам пропонують пільгові умови вступу до першого недержавного університету "Метінвест" – "Політехніка". Окрім того, у "Метінвесті" діє програма професійної адаптації колишніх військових, а для поновлення професійних знань і навичок діє програма наставництва", – повідомили в компанії. 

Петрук розповіла, що вони готові працевлаштувати тисячі ветеранів із ринку праці.

"У "Метінвесті" відкрито 4 тис. вакансій за інженерно-технічними спеціальностями. Опанувати нову професію можна за три – шість місяців і більше, залежно від бажаної кваліфікації", – додала вона.

Окрім того, велику увагу в компанії приділяють реабілітації.

"Ті, хто пройшов бойові дії, мають травми, які потребують тривалого й дорогого лікування. Психологічні травми, посттравматичні стресові розлади, депресія потребують комплексного підходу психологів і терапевтів, що оперують сучасними методами психологічної підтримки, – ідеться в пресрелізі. – Понад 100 осіб, які потребували протезування, уже взяли участь у спільній програмі "Метінвесту" і Protez Hub. Також компанія стала одним з організаторів проведення понад 30 реконструктивних операцій на обличчі й шиї для поранених на війні захисників. А для психологічної реабілітації "Метінвест" розробив партнерську програму із центром психологічної допомоги, який залучив до свого штату професійних військових психологів і працює із сім‘ями ветеранів або військовослужбовців".

Контекст:

Група "Метінвест" Ріната Ахметова ввійшла до п’ятірки "Найкращих роботодавців України 2024" та перемогла у спеціальній номінації "Найкраща програма з адаптації ветеранів". Ветеранські програми запускають у компанії ще під час мобілізації співробітників, а коли ветерани повертаються до роботи, компанія працює не лише з ними, а й з їхніми родинами.