Центр громадського здоров'я України замовив тендер на 10 млн грн для вивчення поведінки геїв

Дослідження охопить 6900 чоловіків-геїв у 16 містах України
Фото: depositphotos.com
Дослідження Центру громадського здоров'я України стосується вивчення можливих ризиків інфікування ВІЛ, гепатитом і сифілісом серед чоловіків, що мають секс із чоловіками.

Центр громадського здоров'я України оголосив тендер із закупівлі послуги на проведення дослідження поведінки чоловіків, які перебувають у сексуальних одностатевих стосунках. Це зрозуміло з даних у системі державних закупівель ProZorro.

Очікувана сума вартості проведення робіт – 10,2 млн грн. Кінцевий строк подачі пропозицій на участь у тендері – 5 березня 2021 року. Аукціон відбудеться 9 квітня.

У Центрі громадського здоров'я пояснили, що це дослідження стосується вивчення можливих ризиків інфікування ВІЛ, гепатитом і сифілісом серед чоловіків, що мають секс із чоловіками.

"Даним дослідженням буде охоплено 6900 осіб із групи ризику в 16 містах. Кожен із респондентів має пройти опитування та низку тестів на ВІЛ, вірусні гепатити B і C та сифіліс, у тому числі шляхом забору сухої краплі крові для визначення недавньої інфекції та вірусного навантаження ВІЛ", – зазначають у Центрі.

У відомстві додали, що такі дослідження вимагають ретельної підготовки й навчання як регіональних координаторів, так і медичних працівників, а отже, і великих коштів. Водночас у Центрі підкреслили, що дослідження фінансує Центр з контролю та профілактики захворювань у США.

У Центрі також додали, що біоповедінкове дослідження є нормальною практикою в усіх країнах світу. Вони дозволяють епідеміологам зрозуміти:

  • як люди, що перебувають у групі ризику щодо інфікування якоюсь хворобою, поводяться;
  • як вірус або інфекція поширюється;
  • як зробити програми з профілактики ефективними та доступними.

Напередодні видання "Букви" зняли в Раді листування депутатів "Слуги народу" щодо цієї ініціативи. Нардепи обговорювали доцільність виділення коштів на дослідження, а також зв'язок між чоловіками-геями й поширенням ВІЛ.

Один із нардепів (його ім'я в листуванні не видно) зазначив, що ВІЛ вже 20 років "не є хворобою, пов'язаною з гомосексуалізмом". У відповідь на це нардеп Микита Потураєв написав, що "вивчати групи ризику потрібно однаково", оскільки це роблять "усі країни, які досягли навіть більших успіхів у боротьбі з цією епідемією".

Фото: bykvu.com

Фото: bykvu.com