У 30-ту річницю незалежності України в Києві проведуть військовий парад – указ Зеленського

Під час каденції Зеленського військових парадів на День Незалежності ще не проводили
Фото: president.gov.ua

Військовий парад, згідно з указом президента Володимира Зеленського, мають провести на Хрещатику в Києві.

У Києві 24 серпня 2021 року, у 30-ту річницю незалежності України, проведуть військовий парад. Це випливає з указу президента України Володимира Зеленського №459/2020 "Про відзначення 30-ї річниці незалежності України", підписаного 21 жовтня.

Парад, згідно з документом, проведуть на Хрещатику.

Також 24 серпня планують провести урочисті заходи та покладання квітів до пам'ятників видатним діячам України.

Указ передбачає, серед іншого, підготовку соціальної реклами, випуск ювілейної пам'ятної монети, поштової марки, присвячених 30-річчю незалежності України.

Востаннє військовий парад у Києві проводили 24 серпня 2018 року. У ньому взяли участь 250 одиниць техніки, 4,5 тис. військових і 18 іноземних делегацій, серед яких 300 військовослужбовців збройних сил інших країн. Уперше Хрещатиком пройшли жінки-військовослужбовці і було залучено авіацію. На параді, окрім української військової техніки, презентувалий американський протитанковий ракетний комплекс Javelin.

Після обрання Зеленського президентом формат святкування Дня Незалежності змінився. У 2019 року на Хрещатику і Майдані Незалежності відбулися концерт та нагородження військовослужбовців, вчителів і спортсменів. У 2020 році урочистості провели на Софійській і Михайлівській площах: українські зірки шоу-бізнесу виконали попурі з найвідоміших хітів, написаних протягом 29 років незалежності, а президент вручив нагороди військовослужбовцям, медикам, ученим і вчителям. Протягом двох останніх років у Києві відбувався альтернативний Марш захисників України, в організації якого влада не брала участі.

У серпні 2020 року Зеленський заявив, що проводити військові паради в Києві зараз недоречно, а техніка має бути в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі. Тоді він пообіцяв провести парад в Україні після встановлення сталого миру на Донбасі.