У Дніпрі правоохоронці викрили схему розкрадання бюджетних грошей на закупівлі SMM-послуг для міської ради

У Дніпровській міськраді правоохоронці викрили схему розкрадання грошей
Фото: ssu.gov.ua

Правоохоронці викрили схему розкрадання грошей із бюджету Дніпра, яка завдала державі збитків на щонайменше 34 млн грн. За інформацією слідства, у схемі брали участь посадові особи Дніпровської міської ради, начальниця підпорядкованого їй комунального підприємства й ФОП. Про це 8 жовтня повідомили в Нацполіції й СБУ.

Як стверджують правоохоронці, гроші привласнило троє керівників місцевих рекламних агентств, які діяли у співпраці з посадовцями міськради.

Схема полягала в тому, що тендери на SMM, рекламу й висвітлення діяльності Дніпровської міськради вигравали "свої підприємці", ідеться в повідомленні.

За інформацією слідства, їм вдалося розікрасти майже третину із загальної суми 123 млн грн, які міськрада заклала на власну популяризацію протягом 2021–2023 років.

Організатором схеми є 38-річний підприємець, фірма якого раніше надавала рекламні послуги комунальним підприємствам міста, повідомляють поліцейські.

За сприяння посадовців Дніпровської міськради він пролобіював перемогу в тендері на закупівлю рекламних і маркетингових послуг 11 підконтрольних фізичних осіб-підприємців, які в реальному житті працюють майстрами манікюру, різноробами на будівництві, водіями таксі, бухгалтерами, продавцями електроприладів та іншими фахівцями, чия робота не пов'язана з наданням професійних SMM-послуг, повідомили в Нацполіції.

Як стверджує слідство, саме з ними профільне комунальне підприємство Дніпровської міської ради впродовж трьох років укладало договори з надання рекламних і маркетингових послуг.

Слідчі Нацполіції оголосили 10 фігурантам підозру за розтрату майна через зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинену в умовах воєнного стану і в особливо великому розмірі, у складі злочинної організації.

Дев'ятьох із 10 підозрюваних поліцейські затримали. За інформацією слідства, один із виконавців із 2023 року переховується за кордоном.

У разі доведення провини фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.