У Харкові відбувся перший в Україні автопрайд

В автопрайді взяло участь приблизно 100 осіб
Фото надали організатори заходу

У неділю в Харкові відбулися мирні правозахисні збори Марш "ХарківАвтоПрайд". Колону супроводжувало шість поліцейських авто, понад 300 правоохоронців працювало в цей час у місті для забезпечення громадського порядку.

13 вересня в першому в Україні автопрайді, який відбувся в Харкові, узяли участь понад 20 автомобілів і приблизно 100 осіб. Про це виданню "ГОРДОН" розповіли організатори заходу.

"Першим в Україні автопрайдом завершився тиждень "ХарківПрайду" – наймасштабнішого правозахисного ЛГБТ+ події у Східній Україні. Під гаслом "Це важливо для всіх!" із 4-го до 13 вересня в місті проводили заходи, спрямовані на підвищення інклюзивності й відкритості місцевої спільноти та міського простору. Незважаючи на спроби радикальних угруповань залякати організаторів "ХарківПрайду", усі заплановані заходи минули вдало", – ідеться в релізі.

Центральна подія "ХарківПрайду" – мирні правозахисні збори Марш "ХарківАвтоПрайд" – відбулася 13 вересня. Колону автопрайду супроводжувало шість поліцейських авто, понад 300 правоохоронців працювало в цей час в місті для забезпечення громадського порядку.

"Для нас було важливо, щоб цього року марш "ХарківПрайд" минув максимально безпечно, адже за напади на учасників і учасниць тогорічного прайду досі нікого не покарали. Водночас ми просто не мали права відмовлятися від проведення маршу, адже він забезпечує видимість ЛГБТ+ спільноти. Харків'яни бачать, що ми є, стають відкритішими до нас і менш толерантними до насильства, спрямованого проти нас. І сьогоднішній досвід показав, що в Харкові під час проведення мирних зборів можна покладатися на поліцію на всі 100%", – заявила координаторка заходу, президентка ГО "СРВ Сфера" Віра Чернигіна.

Організатори розповіли, що депутати Європарламенту закликали український уряд і керівництво поліції забезпечити захист учасників і учасниць прайду в Україні. Свою підтримку "ХарківПрайду" висловили також 10 посольств і дві міжнародні організації.

Представники радикальних об'єднань відкрито погрожували "ХарківПрайду" на своїх сторінках у соцмережах, а також здійснили три напади протягом тижня на ком'юніті-центр для ЛГБТ+ "Прайд Хаб". Про всі ці випадки повідомили поліцію. Крім того, "ХарківПрайд" зробив офіційну заяву, закликаючи противників, владу і жителів міста утриматися від насильства.

"Першому в Україні автопрайду передували "райдужні" катання на канатній дорозі, політ над містом величезного веселкового прапора, прикраса прапором мосту на "Стрілку" – одному з найулюбленіших скверів харків'ян, а також інші святкові акції. Також у межах "ХарківПрайду" відбулися зустрічі, дискусії та кінопокази, які мають на меті проговорити ті проблеми, з якими регулярно стикаються ЛГБТ+ і будь-які інші люди, що належать до уразливих груп", – указано в релізі.