У лікарнях для лікування пацієнтів із COVID-19 встановлять автономні кисневі станції – Кабмін України

У МОЗ зазначили, що додаткове встановлення кисневих станцій дасть змогу уникнути критичного дефіциту кисню
Фото: Evgeny Maloletka / ЮНИСЕФ
Кабінет Міністрів України на засіданні 24 листопада ухвалив постанову про встановлення кисневих станцій у лікарнях, де лікують пацієнтів із COVID-19. Про це повідомила пресслужба КМУ.

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, українські лікарні забезпечені киснем. У країні працює 26 підприємств, які за добу виробляють для лікарень 436 тонн кисню. Із початку 2021 року медустанови використали 2 млн 458 тис. тонн рідкого та газоподібного кисню. Це дало змогу забезпечити лікування 496 391 пацієнта.

"Але коронавірус дуже підступний, і перебіг хвороби від однієї хвилі до іншої має свої особливості. У цій хвилі ми фіксуємо збільшення споживання кисню одним пацієнтом у п'ять-шість разів. Тому додаткове встановлення кисневих станцій дозволить уникнути критичного дефіциту кисню завдяки його автономній генерації у разі ще більшого одномоментного надходження пацієнтів до лікарень", – пояснив Ляшко.

Киснева станція – це власна система генерації кисню з навколишнього повітря, яка подає кисень під високим тиском у лікарню через централізовану систему трубопроводів. Станція потребує точки увімкнення в електромережу необхідної потужності та забезпечує кисневу незалежність лікарні, пояснили у релізі.

Встановлення кисневих станцій є доцільним і у тих лікарнях, де є інші джерела кисню, наприклад кисневі балони або кріогенні газифікатори. Станція стане альтернативним джерелом кисню для таких лікарень, вони не залежатимуть від перебоїв із постачанням рідкого та газоподібного кисню.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Четверта хвиля COVID-19 в Україні почалася раніше, ніж прогнозували, говорив 11 жовтня Ляшко. У середині листопада влада заявила про початок спаду четвертої хвилі.

За весь час епідемії в Україні зафіксовано понад 3,3 млн випадків COVID-19, 82,9 тис. пацієнтів померли. За даними МОЗ, 96,5% померлих із 1 серпня до 31 жовтня від ускладнень COVID-19 не були щепленими двома дозами вакцини.