У Міноборони України розповіли, чому в застосунку "Резерв+" є неправильні дані й помилки

Черногоренко: Помилки – наслідок людського фактору
Фото: pixabay.com

Неточності, які українські військовозобов'язані виявляють у застосунку "Резерв+", можуть бути наслідком "людського фактору". Про це 20 травня повідомила у Facebook заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Вона відповіла на чотири поширені запитання щодо користування застосунком, зокрема чому дані неправильні й містять помилки.

"Застосунок забезпечує прозорість і відкритість щодо даних, які знає про вас держава. Які містяться в реєстрі "Оберіг". Помилки – наслідок людського фактору. Таке періодично трапляється, коли інформація з паперових карток вручну переноситься до реєстру", – зазначила Черногоренко.

Вона рекомендувала для виправлення помилки в даних застосунку звертатися до територіального центру комплектування (ТЦК).

Заступниця міністра згадала про понад 4 тис. кейсів із проблемами "Резерву+" і звернула увагу на кілька з них.

"Військовослужбовцям не потрібно оновлювати дані щодо себе. Вони не стоять на військовому обліку, тож не можуть порушувати правила обліку. Якщо ви все ж завантажили застосунок і побачили статус "у розшуку", це означає, що ТЦК не встиг оцифрувати ваші дані. Ви або ж найближчі члени родини можуть звернутися до територіального центру й надати необхідні документи – паспорт, податковий номер, військовий квиток і довідку про зачислення на військову службу", – пояснила вона.

Черногоренко зазначила, що в деяких країнах застосунок ще може бути недоступним, бо маркетам треба декілька днів на обробку будь-яких змін.

"Команда вирішує це питання. У найближчі дні застосунок буде доступним як на Android, так і на iOS. І всі встигнуть оновити дані до 16 липня", – підкреслила вона.

Заступниця міністра закликала не завантажувати "Резерв+" усіх, хто не є військовозобов'язаними, призовниками й резервістами.

"Ми розуміємо, що зараз є величезна цікавість до продукту. Але кількість запитів на авторизацію є рекордною. Тому це може спричиняти зайве навантаження на сервери і збої", – пояснила Черногоренко.

Контекст:

Із 18 травня всі військовозобов'язані чоловіки й жінки України віком 18–60 років протягом 60 днів (до 16 липня включно) мають оновити свої облікові дані. "Резерв+" є анонсованим раніше "електронним кабінетом військовозобов'язаного", у ньому, а також у ТЦК і Центрах надання адмінпослуг українці можуть оновити дані.

Застосунок "Резерв+" доступний для завантаження на смартфонах через App Store і Google Play Market із 18 травня, він надає можливість оперативного оновлення даних і доступу до інформації в реєстрі "Оберіг". Після того як людина закінчить процес обов'язкового оновлення даних, у застосунку "Резерв+" вона зможе побачити інформацію про себе з реєстру "Оберіг".

"Якщо ви будете оновлювати дані через ТЦК, окрім самого витягу з реєстру, ви також отримаєте відповідну відмітку у військовий квиток", – зазначали в Міноборони.

Із 18 червня в застосунку "Резерв+" також з'явиться QR-код, відсканувавши який представники влади зможуть миттєво дістати інформацію про статус людини як військовозобов'язаного, призовника або резервіста, пообіцяли в оборонному відомстві.