У МОЗ України назвали симптоми штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта"

Серед найпоширеніших симптомів штаму "Дельта" – лихоманка, головний біль і нежить, зазначили в МОЗ
Фото: EPA
Симптоми під час зараження штамом коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта", вперше виявленого в Індії, відрізняються. У Міністерстві охорони здоров'я України 4 серпня у Facebook розповіли, які з них поширені.

"Лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель та втрата нюху чи смаку – менш поширені", – ідеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

Окрім того, є інформація про серйозніші симптоми, зокрема порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми й утворення тромбів, що призводить до загибелі тканин і гангрени, додали в міністерстві.

"Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю, концентрація вірусу у крові інфікованої людини від штаму "Дельта" в 1000 разів більша, ніж було в інфікованих "диким" штамом. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус у зовнішнє середовище, що сприяє поширенню вірусу на інших людей", – зазначають у повідомленні.

У МОЗ підкреслили, що ймовірність тяжкого перебігу COVID-19 під час зараження штамом "Дельта" набагато вища у невакцинованих людей.

"Якщо все ж зараження відбулося, повністю вакциновані особи переносять хворобу безсимптомно або ж у значно легшій формі", – резюмували в МОЗ.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У світі станом на 5 серпня підтвердили 199,9 млн випадків коронавірусної інфекції COVID-19, 4,25 млн пацієнтів померли. Про це свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса, що відстежує поширення захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджала, що штам коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта" стає домінантним у світі через високу здатність передаватися від людини до людини. За даними ВООЗ, штам коронавірусу "Дельта" зафіксували вже у 132 країнах.

23 червня стало відомо, що ця мутація з'явилася і в Україні. Загроза поширення штаму у країні реальна, вважають у МОЗ. Серед повністю вакцинованих проти COVID-19 зараження штамом "Дельта" фіксують у малої кількості людей, більшість із них не потрапляє до лікарні, підкреслювали у відомстві.