У МОЗ України пояснили, хто може зробити щеплення проти коронавірусу позачергово

В Україні зробили вже понад 38 тис. щеплень проти коронавірусу
Фото: EPA
Якщо з якихось причин після відкривання вакцини проти коронавірусу неможливо щепити людей із груп ризику, то до вакцинації можуть залучити відомих людей, повідомив головний санлікар України Віктор Ляшко.

На початку березня в Україні внесли зміни в дорожню карту вакцинації, що дало змогу популяризувати щеплення проти коронавірусу завдяки вакцинації публічних і відомих людей залишковими дозами наявних препаратів. Про це "РБК-Україна" розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Він пояснив, що вакцину Covishield постачають в Україну в 10-дозних флаконах. Після відкривання їх потрібно використати протягом шести годин. Повторне охолодження або перевезення таких доз заборонено. Якщо вакцину не використовують у цей термін, вона підлягає утилізації.

"Тому, щоб цього не сталося, ми в першу чергу залучаємо осіб із груп ризику з наступних етапів. А якщо це зробити неможливо, то можна залучити відомих людей для демонстрації на конкретних прикладах, що вакцинація від COVID-19 безпечна й доцільна", – зазначив Ляшко.

Згідно із внесеними змінами, до публічних і громадських діячів належать:

  • учасники бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення або у здійсненні заходів щодо гарантування національної безпеки й оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях;
  • народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів із питань охорони здоров'я державних адміністрацій, головні державні санітарні лікарі, лідери та представники релігійних організацій;
  • видатні письменники, журналісти, спортсмени, музиканти, актори, співаки, інші діячі сфери культури віком понад 60 років.

Регіональні департаменти охорони здоров'я спільно із пресслужбами облдержадміністрацій формують список громадських діячів області, яких можуть вакцинувати в разі виявлення залишків доз у конкретний день.

Коли стає зрозуміло, що в день проведення вакцинації є залишки доз, відповідальний за списки громадських діячів уточнює, хто з них зможе вакцинуватися.

Громадські діячі мають бути готовими приїхати на місце проведення вакцинації протягом години до моменту обов'язкової утилізації залишків від оголошення наявності таких доз.

В Україні зареєстровано три вакцини проти коронавірусу – Oxford/AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech і CoronaVac.

Із 24 лютого українцям роблять щеплення вакциною Covishield, привезеною з Індії. 25 лютого щеплення почали робити в усіх областях. До ранку 12 березня в Україні зробили понад 38 тис. щеплень.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безоплатно вакцинують медиків, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовців зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.

1 березня в Україні стартував запис на вакцинацію. Станом на 11 березня на щеплення записалося 220 тис. людей.

Планують, що Україна також закупить 15 млн доз вакцини в компанії Novavax, постачання розпочнуть у липні.

До кінця березня в Україну планують доправити першу партію (700 тис. доз) вакцини CoronaVac виробництва китайської фармкомпанії Sinovac Biotech. Усього Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.

У межах глобальної ініціативи COVAX Україні нададуть до кінця другого кварталу 2021 року від 2,2 млн до 3,8 млн доз вакцини AstraZeneca, яку виробляють у Південній Кореї. Також країні виділять 117 тис. доз вакцин Pfizer/BioNTech.