У ТЦК розповіли, кого з українців віком до 25 років можуть мобілізувати

Чоловіка можуть мобілізувати, якщо він пройшов строкову службу або військову кафедру, закінчив військовий виш або набув статусу "обмежено придатний"
Фото: depositphotos.com

В Україні чоловіків віком від 18 до 25 років зараховують до категорії призовників, однак в окремих випадках їх можуть мобілізувати. Про це 28 липня у Facebook повідомила пресслужба Одеського обласного центру комплектування та соціальної підтримки.

За даними установи, чоловіків віком від 18 до 25 років можуть мобілізувати у випадках, якщо вони:

  • пройшли строкову службу в мирний час;
  • закінчили вищий військовий навчальний заклад або військову кафедру і здобули певну військово-облікову спеціальність;
  • "обмежено придатні", тобто військово-лікарська комісія визнала їх як непридатних до строкової служби в мирний час і придатних у воєнний час.

У ТЦК нагадали, що, згідно із законодавством, із квітня 2024 року в Україні немає статусу "обмежено придатний". Люди, які його мали, залишаються військовозобов'язаними, навіть якщо їм менше ніж 25 років.

"Тобто в таких людей дійсно можуть перевірити військово-облікові документи, а якщо немає актуальних – відправити на повторне проходження військово-лікарської комісії", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 23 липня 2024 року – до 9 листопада.

4 квітня 2024 року Міністерство оборони України повідомило, що військовозобов'язані чоловіки, які раніше набули статусу обмежено придатних, мають пройти повторну військово-лікарську комісію до 4 лютого 2025 року.