У ЗСУ затвердили нову систему бойових нагород

Нова система нагород частина національної мілітарної ідентичності, зазначив Залужний
Фото: armyinform.com.ua
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 23 грудня підписав наказ, який введе нову бойову нагородну систему у ЗСУ. Про це повідомляє портал Міноборони "АрміяInform".

"На восьмому році війни в нас не повинно буди жодної спільної риси з нашим ворогом. І національна мілітарна ідентичність, частинкою якої є нагороди, – ще один крок на цьому шляху. Не хочу сказати, що українські нагороди були погані. Ні. Але вони не враховували одного: це були відзнаки, які орієнтувалися на мирний час, вони зовсім не враховували війну, яка відбувається нині. Такими відзнаками неможливо відзначати людей за ті подвиги, за ту справу, яку вони роблять саме на війни", – вважає головнокомандувач Збройних сил.

У Міноборони розповіли, що над системою бойових відзнак для українського війська кілька років працювала команда волонтерів. Концепцію нагородної системи розробили на основі національних бойових традицій та з урахуванням досвіду нагородних систем держав – партнерів України.

Один з авторів проєкту – Олексій Руденко, заслужений художник України, автор-розробник найвищих орденів держави – ордена Богдана Хмельницького та ордена княгині Ольги. Він підкреслив, що до нової системи переважно увійшли відзнаки-хрести.

"У нас немає жодної нагороди, яка б прямо називалася "хрест". У нас є відзнаки, ордени, медалі… Нові нагороди ми назвали саме "хрести", і в основному вони мають історичну основу", – розповів він.

"Золотий хрест" стане нагородою бойових сержантів, "Срібний хрест" – офіцерів, а "Сталевий хрест" у вигляді бойової частини пернача (булави) призначено для командувачів. У разі нагородження воїна однією відзнакою кілька разів до нагороди додаватимуть "дубову гілку".

Введення системи відзнак для окремих видів ЗСУ поки що відклали. Залужний зазначив, що окремі види військ уже мають свої нагороди і змінювати їх, "підганяти" під нову систему – складний процес.

Контекст:

У вересні цього року Залужний затвердив нарукавні емблеми всіх окремих бригад територіальної оборони Сухопутних військ. Затверджені емблеми розроблено в єдиному стилі, вони містять елементи історичних символів регіонів.