Україна перейшла на новий протокол лікування ВІЛ. Усі інфіковані дістали право на безкоштовну довічну терапію

Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ відтепер можливе тільки двома швидкими тестами різних виробників
Фото: ЕРА

У МОЗ зазначили, що Україна першою з усіх країн Східної Європи офіційно переходить на нові стандарти лікування вірусу імунодефіциту людини.

5 червня МОЗ України затвердило новий клінічний протокол лікування і профілактики ВІЛ-інфекції, який відповідає новітнім рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я, повідомили у прес-службі відомства.

Зазначено, що Україна стала першою країною Східної Європи, яка офіційно переходить на нові стандарти лікування ВІЛ.

За новим протоколом, кожен ВІЛ-інфікований, незалежно від кількості вірусу у крові, має право на безоплатне довічне лікування. Як основну схему лікування використовуватимуть комбінований препарат, який виробляє дев'ять компаній.

"Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевшою в шість разів та нині для України коштує 5 грн 40 копійок. Інноваційний комбінований препарат поєднує в собі декілька діючих речовин, а отже, пацієнт може приймати лише одну таблетку щоденно", – заявили в МОЗ.

Новий протокол передбачає, що діагностування ВІЛ можливе тільки двома швидкими тестами різних виробників, що дасть змогу поставити людину на облік і почати її лікування швидше.

Також протокол дає можливість використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції. Препарати PrEP (pre-exposure prophylaxis), які з минулого року є в Україні, рекомендовано вживати групам ризику:

  • людям, які перебувають у дискордантних парах (коли один партнер є ВІЛ-позитивним, а інший – ні);
  • чоловікам, які практикують секс із чоловіками;
  • людям, які вживають ін'єкційні наркотики;
  • людям, які надають сексуальні послуги за винагороду.

У МОЗ нагадали, що глобальна мета боротьби з ВІЛ-інфекцією полягає в тому, щоб до 2020 року 90% ВІЛ-позитивних знали про свій діагноз, 90% із них – одержали лікування, а 90% цих людей мали знижене вірусне навантаження.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2017 році у Європі було зафіксовано понад 159 тис. нових випадків ВІЛ, із яких 104 тис. – у Росії (71,1 випадку на 100 тис. осіб). Високі показники рівня зараження ВІЛ зафіксовано також в Україні (37 випадків на 100 тис. осіб) та Білорусі (26,1).

В Україні, за оцінками експертів Об'єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІД (UNAIDS), із ВІЛ-інфекцією живе приблизно 240 тис. осіб, водночас тільки кожен другий знає про свій діагноз, зазначає Фонд Олени Пінчук. Станом на 1 жовтня 2018 року на обліку в Україні перебувало 144 633 ВІЛ-позитивні пацієнти.

У 2019 році в межах співробітництва з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) на ВІЛ планують протестувати 250 тис. українців, повідомляло МОЗ України.