Уночі в Харкові спалили машину військових. Підозрюваних затримала поліція

Уночі в Харкові спалили Jeep Grand Cherokee камуфляжного кольору
Фото: Патрульна поліція України / Telegram

У Харкові затримали двох підозрюваних у підпалі армійського автомобіля. Про це 3 серпня повідомляє Патрульна поліція України.

Уночі в поліцію надійшло повідомлення про підпал військового автомобіля на проспекті Байрона. Поліцейські по гарячих слідах затримали двох чоловіків, які спробували втекти, ідеться в повідомленні.

У рюкзаку одного з них була запалювальна суміш, розповіли в поліції, також у його телефоні знайшли відео, яке відображало його причетність до підпалу. Пізніше правоохоронці впіймали іншого.

За версією Харківської обласної прокуратури, харків'ян 30 і 47 років найняли в Telegram російські спецслужби. Щоб виконати замовлення, вони організували підпал автомобіля Jeep Grand Cherokee камуфляжного кольору.

Підозру повідомлено за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) і ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань) Кримінального кодексу України. Покарання передбачає до 10 років позбавлення волі.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зауважили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.

Протягом перших двох місяців літа підпали автомобілів фіксували в Києві, ДніпріРівному, Львові, Одесі і приблизно 40 – у Харківській області.