Уряд вирішив із другої спроби створити новий Одеський медуніверситет

Попередню спробу Кабміну реорганізувати університет заблокував суд
Фото: onmedu.edu.ua

Український уряд знову створив Національний одеський медичний університет через злиття Одеського національного медуніверситету та Кримського державного медуніверситету імені Георгієвського.

Кабінет Міністрів України знову ухвалив рішення про створення Національного одеського медичного університету на базі Одеського національного медуніверситету (ОНМедУ) та Кримського державного медуніверситету імені Георгієвського. Відповідне рішення уряд ухвалив сьогодні, 27 лютого, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

За повідомленням МОЗ, це рішення – "дієвий і законний шлях, щоб звільнити Одеський університет від свавілля поплічників екс-ректора Валерія Запорожана, які наразі фактично захопили ОНМедУ".

Втілення аналогічного рішення, ухваленого у грудні 2018-го, за повідомленням МОЗ, суд заблокував і скасував.

Співробітникам і студентам університету вже два місяці затримують зарплати і стипендії, зазначили в міністерстві.

"До МОЗ України двічі надходив проект кошторису ОНМедУ за підписами осіб, які не мають повноважень підписувати фінансові документи. Через це в обох випадках проекти кошторису не могли бути підписаними і тому були повернуті до університету", – ідеться в заяві прес-служби МОЗ України.

Водночас, за інформацією МОЗ, уповноваженим особам блокують доступ до документації.

"Як наслідок, у заручниках рейдерів – тисячі студентів та співробітники університету", – підсумували в міністерстві.

23 квітня 2018 року Міністерство охорони здоров'я України усунуло Валерія Запорожана, який керував університетом із 1994 року, від виконання службових обов'язків на підставі складеного співробітниками Національної поліції України протоколу про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією. 17 липня його звільнили за порушення статуту та умов контракту. До призначення нового ректора МОЗ поклало виконання обов'язків ректора на завідувача кафедри психології Костянтина Аймедова, але Окружний адміністративний суд Києва заблокував це рішення.

31 серпня 2018-го вчена рада медуніверситету повернула Запорожана у свій склад, а також призначила тимчасовим керівником вишу голову профкому Юрія Сухіна. У МОЗ назвали це зібрання незаконним.

7 вересня на посаду в.о. ректора призначили Владлену Дубініну, а 27 вересня Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним це призначення, повідомляли в МОЗ.

21 листопада до Єдиного державного реєстру було занесено запис, що Сухін тепер виконує обов'язки ректора університету, але в МОЗ повідомили, що це сталося без їхнього відома, і пообіцяли звернутися в правоохоронні органи. "МОЗ України вважає внесення запису до ЄДР про Сухіна рейдерським захопленням Одеського національного медичного університету і просить утриматися від опрацювання документів за його підписом", – підкреслили тоді у відомстві.

Зараз МОЗ уважає в.о. ректора Владлену Дубініну.

10 грудня в МОЗ заявили, що в Одесі невідомі захопили будівлю медуніверситету і знищують документацію вишу. У поліції сказали, що захоплення не було. У МОЗ відповіли, що поліція поширює неправдиву інформацію.

27 грудня у міністерстві повідомили, що буде створено новий Національний одеський медичний університет на базі ОНМедУ і Кримського медуніверситету. 30 січня 2019-го Супрун заявила, що суд зупинив реорганізацію навчального закладу.