Усик заявив, що залишається вірним УПЦ МП та її предстоятелю Онуфрію

Усик хоче, щоб УПЦ МП "очистилася від негідників"
Фото: ЕРА
Чемпіон світу з боксу в надважкій вазі за версіями IBF, WBA, WBO, IBO, українець Олександр Усик опублікував 11 січня в Instagram ролик, у якому описав свої відносини з Українською православною церквою Московського патріархату (УПЦ МП).

"Багато питань щодо того, що я "зрадник" своєї церкви, своєї віри і Господа Бога. Мене не цікавлять ці питання. Багато людей просять мене про те, щоб я сказав слово. Я залишаюся і продовжую бути вірним Українській православній церкві та настоятелю нашої церкви митрополиту Онуфрію", – сказав Усик.

За його словами, він хоче, щоб УПЦ МП "очистилася від тих негідників, які в ній є".

"Це не батюшки, це ті люди, які приїхали працювати за настановою ворога – Російської Федерації. Російська Федерація – це ворог України. Так-так, ви мене добре чуєте і бачите мене. Це ворог, який хоче вбити всіх людей у світі", – заявив Усик.

Він зазначив, що на російських телеканалах постійно лунають погрози ударів по Польщі, Великобританії, Франції.

"Вони всіляко залякують народ і кажуть, що вони потраплять у рай. Восьма заповідь – "не убий" (насправді це шоста заповідь, восьма звучить як "не кради". – "ГОРДОН"). І немає жодної священної війни чи очищення якогось. Є війна, яку ви розв'язали 24 лютого [...], напали на Україну, нібито захищаючи якихось "росіян", – пояснив Усик.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Usyk. Cat. Oleksandr (@usykaa)

Усик – уродженець Сімферополя. Після того, як Росія окупувала Крим 2014 року, він не озвучував чіткої позиції щодо територіальної належності півострова: 2016-го він заявляв, що "Крим  це Крим", а 2018-го говорив, що Крим  "божий". Через це Усика неодноразово критикували.

Боксер розповідав у лютому 2021 року, що йому пропонували чималі суми, щоб він змінив громадянство і виступав за іншу країну. Усик відмовився, за його словами, через любов до Батьківщини.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ 2022 року Усик вступив у територіальну оборону. Будинок боксера у Ворзелі під Києвом обстріляли російські окупанти. У березні Усик дістав право на виїзд з України й розпочав підготовку до бою-реваншу з британцем Ентоні Джошуа. Перемогу Усик присвятив Збройним силам України та Українській державі.

Усик називає себе релігійною людиною. Він є парафіянином Української православної церкви Московського патріархату. 2018 року предстоятель цієї церкви митрополит Онуфрій вручив йому орден преподобного Іллі Муромця I ступеня. Спортсмен заявляв про намір "стати на бік ченців", якщо "радикально налаштовані люди" підуть захоплювати одну з українських Лавр.

Контекст:

УПЦ МП частина РПЦ, вона офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії".

На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) та висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У Православній церкві України вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

Протягом останніх місяців українські правоохоронні органи регулярно повідомляють про обшуки у храмах УПЦ МП та притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також щодо деяких представників УПЦ МП Україна ввела санкції.