Протягом найближчих шести – восьми тижнів ситуація з електроенергією буде складною, треба очікувати, що в "сірих" зонах світла не буде – Yasno

В Україні тривають масштабні вимкнення світла
Фото: depositphotos.com (архів)

Критичний дефіцит генерації електроенергії залишиться протягом найближчих шести – восьми тижнів. Про це повідомив у Facebook 24 червня генеральний директор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко.

Через російські обстріли, за його словами, внутрішньої генерації електроенергії бракує настільки, що "навіть імпорт, який на максимумі, не вирішує цієї проблеми".

Зараз Україна залежить від сонячної й вітрової генерації, тому відбуваються суттєві коливання впродовж навіть одного дня. Окрім того, тривають ремонти на атомних електростанціях.

"У найближчі шість – вісім тижнів ситуація з дефіцитом буде складна. Окрім вищеописаних проблем із генерацією, додається зростання споживання... Графіки в Києві як були шість груп і "біла", "сіра" і "чорні" зони, так і залишилися. Для планування життя слід виходити з того, що в "сірих" зонах світла не буде. Особливо коли час припадає на пікові години", – зазначив Коваленко.

За словами Коваленка, світло має бути в "білих" зонах. Якщо його немає, необхідно заповнити заявку на сайті мереж.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. З травня у країні знов почалися масштабні віялові вимкнення світла. 

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 червня в "Енергоатомі" повідомили, що виводять у ремонт енергоблок однієї з АЕС, через що дефіцит генерації може зрости.

В "Укренерго" поінформували 16 червня, що до кінця липня ситуація в енергосистемі України буде набагато важчою. Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки.