В окупованих районах Херсонської області зникло щонайменше 644 українці, частину вивезли до Криму – "КримSOS"

До Криму і Росії окупанти вивезли щонайменше 126 жителів Херсонської області, зазначили правозахисники
Фото: ЕРА

Із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року на окупованій території Херсонської області було незаконно захоплено 644 місцевих жителів. Про це повідомив голова правління громадської організації "КримSOS" Олексій Тільненко, інформує сайт правозахисників.

"Щонайменше 644 людини стали жертвами насильницьких зникнень на Херсонщині за час повномасштабного вторгнення. За час роботи гарячої лінії "КримSOS" із питань військовополонених і цивільних заручників надійшов 1251 запит щодо людей, які перебувають у полоні росіян", – сказав він.

За даними голови "КримSOS", "щонайменше 126 людей, які були викрадені з новоокупованих територій України, наразі утримуються на території тимчасово окупованої АР Крим чи були вивезені до Росії".

Правозахисники наголосили, що в Херсонській області "окупанти викрадають конкретні категорії осіб".

"Здебільшого це люди, які можуть вплинути на думку місцевих [жителів], колишні або чинні військові та працівники правоохоронних органів і спецслужб", – пояснили у "КримSOS".

Контекст:

Армія РФ зайшла на територію Херсонської області 24 лютого 2022 року з боку тимчасово окупованого Кримського півострова.

Уже після окупації у низці населених пунктів Херсонської області проводили проукраїнські мітинги, зокрема у Херсоні, Каховці, Генічеську і Новій Каховці. 9 березня російські окупанти через спротив жителів Херсона ввели у регіон підрозділи Росгвардії, які затримували протестувальників.

6 травня постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявляла, що на окупованій території Херсонської області російські військові діють за сценарієм, аналогічним захопленню Криму у 2014 році, і "у підвалах" окупанти тримають приблизно 500 осіб, їх катують.

Восени ЗСУ звільнили територію Херсонської області на правому березі річки Дніпро.