В Україні нетипово для літа стрімко зросла захворюваність на COVID-19 – МОЗ

За офіційними даними, у липні на коронавірус в Україні захворіло майже 12 тис. людей
Фото: depositphotos.com

В Україні стрімко зросла кількість хворих на COVID-19, за місяць показник інфікованих зріс ушестеро. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін на брифінгу 12 серпня, який транслював Media Center Ukraine.

За його словами, у червні в Україні зафіксували 2 тис. випадків заражень, а в липні кількість хворих на коронавірусну інфекцію зросла до майже 12 тис.

Такі показники є нехарактерними для літа, зазначив головний санлікар країни, адже раніше зростання кількості хворих фіксували восени. Утім, на його думку, про початок епідеміологічного сезону говорити надто рано.

"На стаціонарному лікуванні перебуває трішки більше ніж 2,5 тис. [пацієнтів], і це абсолютно нормально для такого пікового підйому", – повідомив Кузін.

Він додав, що зараз в Україні циркулює 10 підвидів штаму "Омікрон". FLiRT виявили в п'яти пацієнтів.

Контекст:

У травні МОЗ повідомляло, що в Україні циркулює 36 різних типів коронавірусу. "За перебігом захворювання штам "Омікрон" переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба і не спричиняє тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей із патологіями, хронічними захворюваннями й ослабленим імунітетом віком від 60 років. Тому людям із групи ризику рекомендована вакцинація", – пояснювали в МОЗ.

5 серпня українське МОЗ заявило про перші виявлені в Україні випадки захворюваності на новий субваріант коронавірусної інфекції FLiRT. Ішлося про три випадки інфікування: два у Києві й один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки й чоловік, яким понад 60 років, повідомив заступник глави МОЗ Ігор Кузін. МОЗ повідомляло, що FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть вакциновані раніше.

7 серпня Савчук повідомив про першу смерть від нового підвиду FLiRT. 80-річну жительку Івано-Франківської області ушпиталили з високою температурою у важкому стані, у неї були супутні захворювання – цукровий діабет та ішемічна хвороба серця.