В Україні розпочали четвертий етап COVID-вакцинації. МОЗ назвало, кому робитимуть щеплення

В Україні 1,7 млн осіб ввели першу дозу щеплення проти коронавірусу
Фото: EPA
В Україні стартував четвертий етап вакцинації проти COVID-19. Про це 23 червня повідомило Міністерство охорони здоров'я України.

На цьому етапі робитимуть щеплення:

  • людям віком від 60 років;
  • людям у віці 18–59 років, які мають супутні захворювання;
  • ув'язненим і персоналу установ позбавлення волі та слідчих ізоляторів.

Водночас триває вакцинація пріоритетних груп із попередніх етапів: медиків та інших працівників закладів охорони здоров'я, жителів і персоналу будинків людей похилого віку, маломобільних громадян, соцпрацівників, священнослужителів, педагогів, військовослужбовців і співробітників інших структур держбезпеки.

Окрім того, уже почали вакцинувати організовані колективи, які мають у своєму штаті понад 50 осіб, що бажають зробити щеплення.

Також більше ніж 90 центрів вакцинації в 17 регіонах України роблять щеплення всім охочим, хто записався в лист очікування.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. Станом на 23 червня у країні 1,7 млн осіб ввели першу дозу щеплення, повністю вакциновано 394 тис.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення роблять медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко обіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі у країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" зроблять 5 млн українців, прогнозує він.