В Україні різко зросла кількість самогубств серед підлітків. Офіс генпрокурора пояснив це карантином

Збільшення кількості самогубств серед підлітків пов'язують з економічною ситуацією у країні
Фото: depositphotos.com
Із січня до березня поточного року в Україні сталося 101 самогубство або його спроба серед неповнолітніх. Водночас за весь минулий рік зафіксували 123 такі випадки, сказав заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов у коментарі "РБК-Україна" 23 квітня.

"Тільки в січні – березні кількість дітей-жертв зросла на 14% до 1,5 тисячі осіб. При цьому жертв тяжких (зґвалтування, сексуальне насильство) і особливо тяжких злочинів (убивства) серед дітей стало більше майже на 32%. Якщо брати в цілому 2020 рік, то кожна 10-та дитина у нас у країні стала жертвою злочину", – зазначив Мамедов.

В Офісі генпрокурора підкреслили, що від початку року тільки в Києві сталося кілька самогубств підлітків. У лютому в різних районах столиці наклали на себе руки четверо дівчат. Ще кілька випадків суїциду серед неповнолітніх від початку року сталося в Київській області.

"Так, 16 лютого дві школярки з Боярки випили жменю спазмолитических таблеток. Одну з них урятувати не вдалося", – нагадали в Офісі генпрокурора.

За словами Мамедова, однією з причин сплеску самогубств в Україні серед неповнолітніх є введення карантину через поширення коронавірусу. Через локдаун діти змушені більше часу проводити вдома, вони частіше користуються гаджетами і можуть стати потенційними жертвами кіберзлочинців, упевнений заступник генпрокурора.

Збільшення кількості самогубств пов'язане і з економічною ситуацією у країні, додав Мамедов.

Контекст:

31 березня в київському управлінні Нацполіції заявили, що від початку року в Києві наклало на себе руки шестеро дітей, водночас за весь минулий рік – п'ятеро.

Дитячий психіатр, глава відділу психічних розладів дітей і підлітків Науково-дослідного інституту психіатрії Міністерства охорони здоров'я України Ігор Марценковський говорив, що останнім часом у країні батьки дедалі частіше скаржаться щодо важких депресій у своїх дітей. До загострення психічних розладів призвело, за його словами, дистанційне навчання.