В Україні від кору вакциновано тільки 37% дітей до року – МОЗ

Рівень вакцинації дітей від кору залишається низьким, зазначили у ЦГЗ
Фото: depositphotos.com

Рівень вакцинації дітей від кору в Україні зараз є недостатнім, щоб виробити колективний імунітет і зупинити поширення захворювання, заявили в Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

В Україні станом на початок липня 2020 року від кору щеплено тільки 37% дітей віком до року від планового річного показника. Про це повідомила пресслужба Центру громадського здоров'я МОЗ України 11 серпня.

Серед дітей віком до шести років цей показник становить 41%, зазначили у відомстві.

"Такий відсоток охоплення щепленнями від кору в Україні є недостатнім, щоб до кінця року досягнути 95%. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти та дорослі залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання", – заявили у ЦГЗ.

У пресслужбі нагадали, що з початку року в Україні на кір захворіло 245 осіб, 19 із них – діти до року.

Минулого року темп вакцинації від кору дав можливість досягти лише 93,2%, зазначили у ЦГЗ.

Україна потрапила в п'ятірку країн із найбільшими показниками захворюваності на кір 2018 року. Перед нею були тільки Демократична Республіка Конго, Ліберія, Мадагаскар і Сомалі, повідомляли у Всесвітній організації охорони здоров'я.

У травні 2020 року міністр охорони здоров'я Максим Степанов говорив, що в Україні знизився рівень вакцинації від кору, краснухи і паротиту на 20% за перший квартал 2020 року.

На початку липня Степанов заявляв, що рівень імунізації в Україні серед дітей у червні трохи зріс.