В Україні заброньовано від служби вже майже 1 млн осіб – Міноборони

Протягом тижня кількість заброньованих сягне 1 млн осіб – Гаврилюк
Фото: armyinform.com.ua

В Україні заброньовано від мобілізації приблизно 930 тис. військовозобов'язаних українців. Про це заступник міністра оборони Іван Гаврилюк заявив 19 серпня під час круглого столу "Законодавчі підходи до бронювання працівників підприємств", повідомляє Forbes Ukraine.

Гаврилюк прогнозує, що протягом тижня цей показник сягне 1 млн людей. У Міноборони вважають, що мобілізація на цьому етапі не забезпечує потреб сил оборони, тому що мобілізованим потрібно три – шість місяців на навчання.

За його словами, економіку потрібно перевести на рейки війни, але на сьогодні в Україні "одиниці підприємств працюють у три зміни".

Підтримка міжнародних партнерів не зростатиме, зазначив заступник міністра, водночас країна-агресор не зменшує присутності на окупованих територіях України, стверджує він.

"До початку року угруповання РФ налічувало 440 тис. осіб на окупованих територіях, зараз – приблизно 600 тис., а до кінця року очікується зростання до 800 тис. осіб", – заявив заступник міністра оборони.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 23 липня 2024 року – до 9 листопада.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мали оновити свої військово-облікові дані – через Центри надання адмінпослуг, електронний кабінет або прийшовши до ТЦК. 17 липня в Міноборони поінформували, що за два місяці дані оновило майже 4,7 млн українців.