В Україні зареєстрували вакцину AstraZeneca, вироблену в Південній Кореї

На постачання південнокорейської вакцини AstraZeneca в Україні очікують 22 квітня
Фото: ЕРА (архів)
Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив 20 квітня у Facebook, що підписав наказ про реєстрацію вакцини проти коронавірусу AstraZeneca, виробленої в Південній Кореї.

"Це той препарат, який приїде до нас у рамках ініціативи COVAX. Ми очікуємо 367 тис. доз уже в четвер, 22 квітня. Частину партії залишимо для щеплення другою дозою тих громадян, яких уже вакцинували Covishield, решту – для першого щеплення", – написав міністр.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар України Віктор Ляшко розповідав, що цей препарат Україна отримає безплатно в межах глобальної ініціативи COVAX.

"Ми хочемо її використати буквально за два-три дні, щоб показати спроможності системи охорони здоров'я", – говорив він.

AstraZeneca-SKBio, яку виробляють у Південній Кореї, та індійська Covishield/AstraZeneca   ідентичні за складом і технологією виготовлення та є взаємозамінними – такі рекомендації Міністерству охорони здоров'я України надала національна технічна група експертів із питань імунопрофілактики.

Контекст:

В Україні зареєстровано три вакцини проти коронавірусу: Oxford/AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech і CoronaVac, розроблену Sinovac Biotech.

З 24 лютого українцям роблять щеплення препаратом Covishield (500 тис. доз). 13 квітня стартувала вакцинація препаратом CoronaVac, який прибув у березні (215 тис. доз). 18 квітня у країні почали робити щеплення вакциною Pfizer/BioNTech (117 тис. доз). Перші два препарати надійшли у країну за контрактами, які оплатив уряд, третій – у межах ініціативи COVAX.

У межах механізму COVAX Україна до кінця травня має безплатно отримати 1,78 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca і 117 тис. доз вакцини Pfizer. Загалом за програмою COVAX Україна очікує на передання 8 млн доз вакцин.

Загалом, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, 2021 року Україна розраховує отримати 37 млн доз вакцин.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безплатні щеплення роблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть зробити щеплення іншим медикам, працівникам сфер держбезпеки й освіти, а також людям віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.

За даними Міністерства охорони здоров'я, до 20 квітня в Україні вакцинували майже 643 тис. осіб. Протягом останньої доби ввели 12,1 тис. доз. До кінця року міністерство планує зробити щеплення 70% дорослого населення.

Від початку пандемії у країні підтвердили майже 2 млн нових випадків коронавірусної інфекції, померло 40,3 тис. пацієнтів із COVID-19, одужало 1,5 млн осіб.