В Україну прибуло ще 705,6 тис. доз вакцини від AstraZeneca в межах COVAX

Чергова партія вакцин прибула в Україну 3 червня
Фото: EPA
В Україну 3 червня доправили чергову партію вакцини проти коронавірусу в межах глобального механізму COVAX. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

У країну привезли 705,6 тис. доз препарату від компанії AstraZeneca.

Цим препаратом будуть вакцинувати тих, кому перше щеплення робили CoviShield/AstraZeneca і AstraZeneca-SKBio. Зокрема, ідеться про медиків та інших працівників закладів охорони здоров'я, учасників операції Об'єднаних сил на сході України, соціальних працівників, священнослужителів, співробітників Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, людей віком від 65 років і тих, кого вакцинували залишковими дозами.

"Усі, кого щепили першою дозою вакцини AstraZeneca, гарантовано отримають другу дозу цієї вакцини", – підкреслив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

У МОЗ зазначили, що це було вже четверте постачання вакцини проти коронавірусу в Україну в межах механізму COVAX: до цього Україна отримала 590 850 доз вакцини компанії Pfizer/BioNTech і 367 200 доз вакцини від AstraZeneca.

"Поставки вакцин різних виробників у рамках COVAX продовжаться, і очікується, що до кінця 2021 року дозволять охопити щепленнями до 20% населення України — 8 млн людей", – заявили у відомстві.

Контекст:

31 травня в Україні зареєстрували вакцину проти коронавірусу від AstraZeneca, яку виробляють в Італії. Також у країні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. З початку кампанії в Україні зробили 1 214 883 щеплення. Вакциновано 1 076 795 осіб, з них ввели першу дозу – 1 076 793 особам, завершило вакцинацію (дістало дві дози) – 138 090 осіб.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення роблять медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Ляшко обіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі у країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" зроблять 5 млн українцям, прогнозує він.