Вакцинацію проти коронавірусу у ЗСУ мають почати наприкінці лютого

В Україні вакцинації поки не починали
Фото: depositphotos.com
Під час першого етапу вакцинації у Збройних силах щеплення зроблять військовослужбовцям, які служать на Донбасі, особам, які незабаром підуть на ротацію, військовим, які беруть участь у міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки, а також медичному персоналу.

Вакцинацію проти коронавірусу у Збройних силах України заплановано на кінець лютого. Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків командувача медичних сил полковник медичної служби Сергій Халік.

"Під час першого етапу вакцинації у Збройних силах щеплення отримають військовослужбовці, які стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також особи, які невдовзі плануються на ротацію, військовослужбовці, які беруть участь у міжнародних операціях із підтримання миру і безпеки, а також медичний персонал", – зазначив Халік.

Імунізацію проти COVID-19 мають проводити за згодою військових спеціальні бригади з вакцинації, які вже пройшли відповідну сертифікацію.

В Україні вакцинації поки не починали. Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років. 29 січня його схвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Згідно з національним планом імунізації, на першому етапі планують вакцинувати 367,5 тис. осіб.

Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує на безоплатне постачання 16 млн доз вакцини, повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка дістала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Очікують, що перші 700 тис. доз доправлять Україну до кінця лютого.

25 січня президент України Володимир Зеленський анонсував отримання країною "першого мільйона" доз вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 "від провідної міжнародної компанії". Він висловив упевненість, що вакцинацію розпочнуть у лютому.

29 січня Зеленський підписав закон, який дає змогу зареєструвати в Україні вакцини проти коронавірусу. Документ, зокрема, забороняє реєстрацію препаратів, розроблених у країні-агресорі (Росії).

30 січня Україні надійшла відповідь від COVAX. Країна отримає 117 тис. доз вакцини від Pfizer/BioNTech у лютому. Також, за інформацією головного санлікаря Віктора Ляшка, протягом першого півріччя 2021 року Україна зможе отримати в межах COVAX від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca/Oxford для наступних етапів вакцинації.