Верещук анонсувала відкриття гумкоридорів між Сумською й Курською областями

Для захисту прикордоння України сили оборони створюють зону безпеки на території РФ, яка прилягає до української території, зазначила Верещук
Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України / Facebook

Україна планує відкриття гуманітарних коридорів між Сумською областю й Курською областю країни-агресора РФ для евакуації цивільних в обидва боки від кордону. Про це 14 серпня в Telegram повідомила віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

14 серпня омбудсмен України Дмитро Лубінець поінформував, що українські військові сформували "буферну зону" на території Курської області.

"З метою захисту прикордонних областей України (насамперед прикордоння Сумщини) сили оборони України створюють зону безпеки на території РФ, прилеглій до території України. У межах зазначеної зони перебувають цивільні росіяни. Вони знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується", – написала Верещук.

За її словами, силами українських військових планують:

  • проведення гуманітарних операцій для підтримки цивільних осіб у межах указаної зони;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб: як у бік Росії, так і в бік України;
  • допуск міжнародних гуманітарних організацій до вказаної зони для гуманітарного реагування й моніторингу гуманітарної ситуації.

Верещук наголосила, що зараз проводять відповідну підготовку й консультації.

Глава Української держави Володимир Зеленський зазначав, що Україна розглядає питання про створення військових комендатур на зайнятих територіях РФ.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ. Наступного дня президент повідомив, що українські сили від початку доби просунулися в Курській області на 1–2 км.