Ветеранська організація просить СБУ і РНБО перевірити  родину Козицьких на співпрацю з партнером "Газпрому"

У Полтавській області компанія батька Козицького "Горизонти" здійснює роботи з пошуку газу
Фото: bkgoryzonty.com.ua

Спільний бізнес батька голови Львівської ОВА Максима Козицького – Зиновія Козицького – із багаторічним партнером "Газпрому" і власником нафтогазового бізнесу в Росії Карелом Комареком має стати предметом розслідування СБУ і РНБО. Із такими заявами до правоохоронних органів звернулася ветеранська громадська організація "Вибачте, що живі" і повідомила про це у Facebook.

"Ідеться про родину голови Львівської ОВА Максима Козицького, який у партнерстві із багаторічним партнером "Газпрому" Карелом Комареком веде розробку українських газових родовищ. Цим займається компанія "Горизонти", де 20% володіє батько чинного голови Львівської ОВА Зиновій Козицький, 80% – Комарек. Хто такий цей Комарек? Чеський мільярдер, який із 2006 року обслуговує "Газпром", – написали активісти.

Вони додали, що Комарек створив спільне підприємство, у правління якого включив росіян, повʼязаних із ГРУ і ФСБ, і побудував разом із "Газпромом" одне з найбільших газових сховищ у чеському Дамборжице.

"За вірність московському "царю" у 2011 Комарек отримав термінал "Самара", який СБУ ще у 2018 підозрювала у постачанні пального до "ЛНР" і "ДНР". Ні окупація Донбасу та анексія Криму, ні навіть повномасштабна війна не вплинули на Комарека – качав і зберігав російський газ аж до весни 2023 року, коли участь росіян у нафтогазовому бізнесі заборонив ЄС, остаточно розірвав стосунки лише нещодавно – тепер уже під тиском британської влади. Для якої питання зупинки російського впливу, схоже, важливіші, ніж для української", – підкреслили автори звернення.

Із посиланням на ЗМІ вони висловили припущення, що Комарек є "фунтом" "Газпрому", який реалізує спецоперацію доступу росіян до українських надр через корумпування посадовців.

"Це стандартна схема Росії в усіх європейських країнах. В Україні об’єктами такої вербовки, схоже, стала родина Козицьких. Які є українським владним "дахом" Комарека. Після публікації даних в українських ЗМІ компанія MND Комарека вийшла з істеричними виправданнями про нібито повний розрив відносин із "Газпромом" і продаж терміналу "Самара" у 2022 році. Проте ексочільник Луганської ОВА Георгій Тука опублікував переконливі дані з посиланням на нідерландські та чеські реєстри, які доводять, що Комарек досі продовжує контролювати діяльність цього нафтового терміналу", – ідеться в повідомленні.

Активісти вважають, що родина Козицького співпрацює із власником діючого нафтогазового бізнесу в Росії.

"Терміналу з нафтою, з якої роблять солярку для російських танків, що вбивають наших побратимів на сході й півдні. Це ганьба, яку треба зупинити. ГО "Вибачте, що живі" подає заяви до СБУ та РНБО і закликає органи безпеки нарешті звернути увагу на цю ситуацію. Тим більше, що вона була добре і детально відома СБУ ще у 2018 році", – резюмують автори.

Контекст:

У Полтавській області компанія ТОВ "Горизонти" проводить роботи з пошуку газу. Про це, а також про звʼязок із Комареком писав у своїй статті на сайті ZN.UA ексдиректор ДП "Полтаванафтогазгеологія" Геннадій Сікалов. Він закликав СБУ перевірити законність діяльності компанії та зв'язки її бенефіціарів із російськими державними структурами.

Компанія MND, яка є акціонером ТОВ "Горизонти", заперечила, що це товариство має зв'язки із країною-агресором Росією, і додала, що газосховище в Чехії дійсно було збудоване разом із "Газпромом", але цьогоріч MND стала єдиним акціонером газосховища.

Служба безпеки України врахує дані про діяльність ТОВ "Горизонти" в Полтавській області, бенефіціаром якого є партнер російського "Газпрому", повідомили у відповіді СБУ на запит журналістів газети "Факти".