ВМС України отримали перші зразки ракетного комплексу "Нептун"

"Нептун" взяли на озброєння української армії 23 серпня
Фото: mil.gov.ua
Береговий мобільний ракетний комплекс "Нептун" разом із ракетними й патрульними катерами утворюють єдину систему оборони, яка дасть відсіч противнику в морі, сказав міністр оборони України Андрій Таран.

Дослідні зразки українського берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ "Нептун" передали до складу Військово-морських сил. Про це повідомив пресцентр Міністерства оборони України 15 березня.

Комплекси виготовлено в межах державного контракту між Міноборони України та державним київським конструкторським бюро "Луч".

"Завдяки спільній роботі оборонного відомства й вітчизняних підприємств вдалося виготовити озброєння нового покоління, що збільшить стримуючий потенціал та підвищить вплив України на морі. Наше домашнє завдання – замкнути "Нептуни", ракетні й патрульні катери, корвети в єдину систему оборони, яка зможе дати відсіч противнику з моря", – зазначив міністр оборони України Андрій Таран.

У лютому торік Міноборони заявляло, що до кінця року закупить ракетний комплекс "Нептун".

Про успішний етап випробувань "Нептуна" в Раді національної безпеки і оборони України повідомили в квітні 2019 року. У травні комплекс успішно пройшов вогневі випробування. У червні випробували боєголовку ракетного комплексу

У серпні 2020 року комплекс "Нептун" взяли на озброєння української армії.

У вересні командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа повідомив, що буде сформовано три дивізіони з ракетами "Нептун".

"Нептун" складається з універсальної самохідної пускової установки, транспортної машини для перевезення ракет, транспортно-зарядних машин і командно-штабного модуля, зазначають на сайті держконцерну "Укроборонпром".