Усупереч карантину в Україну може приїхати до 10 тис. хасидів

У міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю виступають проти дозволу паломникам-хасидам прибувати в Умань

Фото: EPA

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов зазначив, що очікуване прибуття в Умань Черкаської області великої кількості хасидів викликає занепокоєння.

11 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому обговорили питання масового паломництва брацлавських хасидів до міста Умань Черкаської області для святкування Рош га-Шана, повідомив міністр Кабміну України Олег Немчінов у Telegram.

За його словами, цього року в Україні очікують від 5 тис. до 10 тис. хасидів-вірян.

"Враховуючи епідемічний стан в Україні, це викликає велике занепокоєння як в Україні, так і у міністерства закордонних справ Держави Ізраїль", – зазначив міністр.

Він зауважив, що у зв'язку із цим комісія доручила Міністерству закордонних справ посилити комунікацію щодо інформування іноземних громадян про обмеження, які діють в Україні.

Міністерству внутрішніх справ доручено посилити і гарантувати безпеку під час святкування Рош га-Шана, а Державній прикордонній службі – розробити пам'ятку перебування в Україні і роздавати під час перетину українського кордону.

Водночас про заборону на відвідування хасидами Умані міністр не повідомив.

14 липня мер Умані Олександр Цебрій опублікував документ МЗС, у якому центральним і місцевим органам влади наказано розглянути альтернативні варіанти святкування Рош га-Шана, наприклад, участь у святкуванні обмеженої кількості представників юдейської громади, онлайн-трансляцію богослужінь. Скасування звичайного формату свята мотивували тим, що Ізраїль опинився в "червоній" зоні за показниками захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19; окрім того, в Україні заборонено проведення масових заходів, існують труднощі у створенні великої кількості місць для обсервації, а також у контролі правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Об'єднана єврейська громада України заявила, що цей документ не означає офіційної заборони на паломництво хасидів до Умані.

У міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю виступають проти дозволу паломникам-хасидам прибувати в Умань на святкування Рош га-Шана.

Щоосені в Умань, де розташована могила лідера брацлавських хасидів цадика Нахмана, для святкування Рош га-Шана прибувають хасиди з усього світу. 2019 року Умань відвідало понад 30 тис. паломників.

2020 року святкування заплановано на 18–20 вересня.