За час війни ДТЕК підіймав свої ТЕС "з нуля" 41 раз

Повернення до роботи після повного від'єднання є надзвичайно складним процесом, розповів генеральний директор "ДТЕК Енерго"
Фото: Ільдар Салєєв / Facebook

В умовах повномасштабної війни енергетики компанії ДТЕК неодноразово відновлювали роботу станцій після численних обстрілів. За словами генерального директора "ДТЕК Енерго" Ільдара Салєєва, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну теплоелектростанції компанії 41 раз відновлювали "з нуля" після масованих атак. Про це він написав 1 серпня у своєму Facebook.

"Енергетиків часто питають, коли все відновимо після обстрілів і чому це не можна робити швидше. Але якщо згадати, то ми це вже робили… 41 раз. Рівно стільки разів від лютого 2022 року енергетики ТЕС "ДТЕК Енерго" підіймали станції "з нуля" й відновлювали їх роботу після обстрілів", – розповів керівник.

Салєєв пояснив, що термін "на нулі" для енергетиків означає повне аварійне від'єднання станції від енергомережі, що не дає змоги їй виробляти електроенергію або постачати її в загальну енергосистему. Повернення до роботи після такого від'єднання є надзвичайно складним процесом, додав він.

"Щоразу це все доводиться робити попри численні руйнування й інші наслідки обстрілів, які, повірте, колосальні. Бо понад 180 атак, які пережили теплоелектростанції компанії з початку повномасштабного вторгнення, безслідно пройти не можуть. Особливо "болючими" були атаки останніх місяців. Маємо 90% пошкоджених або зруйнованих потужностей, величезні дірки в дахах і стінах станцій", – зазначив генеральний директор "ДТЕК Енерго".

Він додав, що зараз енергетики працюють цілодобово над відновленням пошкодженого обладнання, водночас основна мета – максимально відновити роботу до початку опалювального сезону й продовжувати це протягом усієї зими.

"Однак після таких масштабних руйнувань значну частину робіт по відновленню доведеться виконувати й у 2025 році, і згодом. Бо повноцінне відновлення – це робота на роки", – підкреслив Салєєв.