"Енергоатом" на 10 днів раніше запланованого строку під'єднав до мережі один із блоків АЕС на 1000 МВт, який був на ремонті

1000 МВт потужності значно посилять енергосистему України, зазначили в НАЕК
Фото: Енергоатом / Facebook (ілюстративне)

"Енергоатом" 7 червня о 19.09 вивів із планово-попереджувального ремонту і під'єднав до мережі один із блоків АЕС потужністю 1000 МВт. Про це повідомляють у Facebook НАЕК.

Зазначають, що це вже третій енергоблок-тисячник, на якому здійснено планово-попереджувальний ремонт для підготовки до наступного опалювального сезону.

Зараз на ньому триває набір потужності, додали в компанії.

В "Енергоатомі" наголосили, що всі роботи, зокрема, щодо вивантаження відпрацьованого ядерного палива та навантаження свіжого, "проведено якісно і завершилися на 10 днів раніше запланованого терміну".

"1000 МВт потужності, які ми сьогодні додали до мережі, значно підсилять нашу енергетичну систему і забезпечать надійне виробництво електроенергії для всіх споживачів", – зазначив голова правління "Енергоатому" Петро Котін.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. У травні у країні були віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмеження не застосовували, але з 1 червня їх відновили.

2 червня в "Укренерго" повідомили, що найближчого тижня ситуація в енергосистемі України ускладниться. Причина – ремонт двох енергоблоків електростанцій, а також два нічні обстріли РФ 31 травня і 1 червня, внаслідок яких дістали пошкодження кілька теплових і гідроелектростанцій, зазначили в НЕК.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Обмеження електроенергії для українців стануть м'якшими завдяки іншому підходу до лімітів і виходу з ремонту додаткового блоку на АЕС, розповіли в "Укренерго" 6 червня.