Заборона російських сайтів в Україні рівносильна вибуху атомної бомби на своїй території – експерт з інформаційних технологій Ольшанський

Ольшанський: СРСР перемогли не авіаносці, а джинси та жуйки
Фото: Всеволод Жовтенко / Facebook

Із погляду інформаційної війни, заборона російських сайтів в Україні – це безумство, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" президент холдингу Internet Invest Group, експерт з інформаційних технологій Олександр Ольшанський.

За останні 20 років українська влада вчетверте робить спробу обмежити вільний доступ громадян до інтернет-ресурсів, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" президент холдингу Internet Invest Group, експерт з інформаційних технологій Олександр Ольшанський.

"Як би пафосно це звучало, але я вже 20 років борюся з нашою державою за те, щоб вона не контролювала інформаційного простору українців. На моїй пам'яті це четверта спроба обмежити свободу в мережі. Сценарій, за яким діятиме влада, мені відомий. Узагалі війна – справа професійна. Той самий СРСР, якби менше часу приділяв боротьбі з "Голосом Америки", а зайнявся замість цього виробництвом бавовняних штанів для свого населення, може, досі би існував. Одразу скажу, що я не люблю Радянського Союзу. Так от його, до речі, перемогли не авіаносці, а джинси та жуйки", – зазначив Ольшанський.

Чим ми відрізняємося від Росії, де три роки розповідають про "хунту" в Києві?

Він акцентував на тому, що Китай безуспішно інвестував в обмеження доступу до інтернету $40 млрд.

"Інтернет улаштований досить специфічним чином. Його так придумали. Коли винайшли гармати, перестали будувати фортечні стіни. Чому? Адже завжди можна побудувати стіну, яку гармата не проб'є. А справа в тому, що спорудження стіни коштує в 1000 разів дорожче, ніж будівництво гармати, яка її поламає. Це те, що сталося з Китаєм, який сумарно витратив приблизно $40 млрд на зведення "інтернет-стіни". Але потім Google сказав, що сайти, які працюють за шифрованим https-протоколом, буде показано в пошуковій видачі на 10% вище. Наступного дня більшість сайтів вирішила перейти на шифрований протокол. Їм це було нескладно. Тобто всі китайські інвестиції в "інтернет-стіну" за 15 років було обнулено за один день. Нас, по суті, чекає те ж саме", – підкреслив співрозмовник.

Блокування російських сайтів він уважає божевіллям з боку української влади.

"Кібербезпека – це коли йде втручання у роботу "заліза". А інформаційна безпека – це коли втручаються у ваш мозок. Ми говоримо якраз про інформаційну безпеку. Ці поняття важливо розділяти тому, що в попередньому указі президента все поплутали. Інформаційну війну неможливо виграти, щось заборонивши. Наприклад, католицькій церкві інквізиція не допомогла. Там свою роль зіграла контрреформація. Інформаційну війну можна виграти виключно на інформаційному полі. І з цього погляду те, що сталося, – просто безумство. Заборона російських сайтів в Україні рівносильна вибуху атомної бомби на своїй території", – заявив Ольшанський.

Він зазначив, що напередодні російські телеканали розповідали глядачам, як обійти блокування сайтів.

"Чим ми відрізняємося від Росії, де три роки розповідають про "хунту" в Києві? Увесь цей час я намагався пояснити своїм знайомим у РФ, що вони збожеволіли, що вони досі живуть у СРСР. Я жив у той час і пам'ятаю, як люди в Радянському Союзі були просто впевнені, що весь світ проти них, що буквально завтра на нас нападуть, а за "стіною" мешкають якісь нелюди. Але, як виявилося, це було не так. За "стіною" теж жили нормальні люди. І вчора "Кисельов-ТВ" активно розповідало, як українцям обійти блокування. Вони навіть не дивилися на те, що розкривають ці лазівки і для своїх громадян, яким заборонений доступ до цілої низки сайтів", – підкреслив співрозмовник.

Мета Росії – нав'язати українцям свою логіку. Тоді все станеться саме собою – ми вийдемо на вулицю та знесемо Порошенка

На його думку, президент України Петро Порошенко йде шляхом свого попередника Віктора Януковича.

"Мета війни – не в захопленні території. Суть у тому, щоб нав'язати противнику свою волю та свій спосіб дії. На жаль, ми семимильними кроками йдемо до того, що тут буде Янукович номер два. Сама по собі наша територія Москві не потрібна. Вони просто подавляться. Особливо враховуючи, скільки в нас населення. Мета Росії – нав'язати українцям свою логіку. Тоді все станеться саме собою – ми вийдемо на вулицю та знесемо Порошенка. Ось РФ шукає цю больову точку, щоб на неї натиснути. Тож воювати треба з мізками. Ще ніхто не виграв війни, умираючи за свою батьківщину. Війни виграють ті, хто змушує противника вмирати за батьківщину", – заявив Ольшанський.

За його словами, російські спецслужби можуть дістати потрібні їм дані, прослуховуючи телефонні розмови українців.

"У війні має значення співвідношення втрат. Тому себе потрібно берегти. Ви можете бути неймовірно успішними, але якщо втрати один до десяти не на вашу користь, то ви швидко втомитеся. Вичерпаються ресурси. Як виняток можна назвати тільки СРСР, який міг дозволити собі закопати в землю понад 40 мільйонів людей. Тож потрібно усвідомлювати: чи наблизить той чи інший крок нас до перемоги? Невже ви справді думаєте, що закриття "ВКонтакте" й "Одноклассников" наблизить Україну до перемоги? Розповіді СБУ, що нібито через російські соцмережі йшов злив даних у ФСБ, смішні. Особливо враховуючи, кому належать українські мобільні оператори. Адже через телефонні розмови можна отримати значно більший масив інформації", – резюмував співрозмовник.

16 травня президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони України від 28 квітня 2017 року про продовження та розширення санкцій у зв'язку з агресією РФ в Україні.

У списку юридичних осіб, які потрапили під санкції, опинилися соціальні мережі "ВКонтакте" й "Одноклассники", а також сервіси Mail.Ru та "Яндекс", сайти російських антивірусних компаній "Лаборатория Касперского" та "Доктор Веб".

В оновлених списках обмеження вводять щодо 468 юридичних осіб і 1228 фізичних осіб.

Київ увів санкції проти 105 компаній і 388 громадян, причетних до російської агресії, у 2015 році – через рік після того, як аналогічні заходи застосували США та ЄС. 17 жовтня 2016 року президент України продовжив попередні (з переліку виключили 41 фізичну особу й одну компанію) і затвердив додаткові санкції проти 335 фізичних і 167 юридичних осіб.

Згідно із законом "Про санкції", рішення про їх застосування ухвалює РНБО України та вводить у дію президент своїм указом.