Затриманого в Іспанії Шарія передадуть Україні – Веніславський

5 травня Служба безпеки України повідомила, що Шарія напередодні затримали іспанські правоохоронці
Фото: Анатолий Шарий / Facebook

Затриманого в Іспанії проросійського блогера Анатолія Шарія передадуть Україні. Про це 5 травня в ефірі телемарафону, який транслює канал "Україна 24", заявив представник президента України у Конституційному Суді Федір Веніславський.

"Його затримали в рамках міжнародної правової допомоги, у рамках розшуку Шарія за вчинення ним низки кримінальних важких злочинів на території України. Відповідно, зараз буде почато процедуру його екстрадиції до України, він постане перед українським судом і буде нести відповідальність за українськими законами", – сказав Веніславський.

За його словами, він не має сумнівів у тому, що Шарія передадуть українському правосуддю.

Також Веніславський додав, що країни Європи стежитимуть за дотриманням правових процедур під час передання блогера Україні.

Контекст:

16 лютого 2021 року Служба безпеки України оголосила підозру Шарію за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

На думку слідчих, Шарій "здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері". Також "є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур", заявили у СБУ.

Спецслужба встановила, що в інтерв'ю та виступах Шарія були "факти його підривної діяльності проти України". "Починаючи із 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій", пояснили у СБУ.

Зокрема, Шарія звинувачують у дискредитації української державної політики, навмисному та цілеспрямованому поширенні маніпулятивної, спотвореної інформації про урядові ініціативи й події на сході країни.

"Метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів", – наголосили у СБУ, додавши, що протиправні дії Шарія активно використовували російські ЗМІ.

Шарій назвав справу проти нього "чистою політикою".

СБУ викликала Шарія на допит і після того, як він не з'явився, оголосила державний розшук. 2 березня 2021 року він з'явився в базі даних розшукуваних осіб.

5 травня 2022 року Служба безпеки України повідомила, що Шарія напередодні затримали іспанські правоохоронці.