Зеленський: В умовах пандемії COVID-19 проблемою номер два після самого вірусу стало домашнє насильство

Протягом перших пів року 2020-го в поліцію надійшло майже вдвічі більше звернень щодо домашнього насильства, ніж за такий самий період минулого року
Фото: pixabay.com

В Україні жертви домашнього насильства нерідко не звертаються до відповідних служб, тому що не вірять, що їм можуть допомогти. Таку думку висловив президент Володимир Зеленський.

Другою проблемою після коронавірусу в Україні є домашнє насильство. Про це заявив президент Володимир Зеленський на зустрічі із громадськими організаціями 21 вересня, передає Офіс президента України.

"В умовах пандемії COVID-19 проблемою номер два після самого вірусу стало наростання домашнього насильства. Як приклад, тільки за перші пів року поліція отримала майже вдвічі більше звернень щодо домашнього насильства, ніж у минулому півріччі", – сказав він.

Водночас глава держави зазначив, що нерідко потерпілі не звертаються до відповідних служб, тому що не вірять, що їм можуть допомогти.

На цій самій зустрічі Зеленський підписав указ "Про невідкладні заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству, насильства за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства".

У грудні 2017 року Верховна Рада запровадила в Україні кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Закон набув чинності за рік після опублікування. Відповідно до закону, особам, які вчинили домашнє насильство, можуть заборонити перебувати і проживати з потерпілим, наближатися до нього на певну відстань, телефонувати або контактувати через третіх осіб. Домашнє насильство карають громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі до п'яти років або позбавленням волі до двох років.

У серпні 2020-го в Міністерстві внутрішніх справ заявили, що кількість звернень українців до Національної поліції щодо домашнього насильства зросла із 68 тис. протягом першого півріччя минулого року до 101 тис. цього року. Цей показник зростає не тільки тому, що виявів домашнього насильства стало більше, але й тому, що жертви насильства стали частіше звертатися по захист до відповідних органів, підкреслили у МВС.