Зеленський вручив перші документи на квартиру Героям України, пообіцявши забезпечити житлом також тих, хто воював із 2014 року

Найближчим часом держава "забезпечить квартирами всіх Героїв України", зазначив Зеленський (праворуч)
Фото: president.gov.ua

Напередодні Дня Збройних сил України президент Володимир Зеленський 5 грудня вручив перші сертифікати на отримання квартир українським захисникам, яким надано звання Героя України, та членам сімей загиблих Героїв. Про це повідомив пресцентр Офісу президента.

Зазначають, що церемонія відбулася у Маріїнському палаці у Києві.

"Ми започатковуємо нову спеціальну ініціативу для всіх Героїв України – їх на сьогодні 360 від початку повномасштабної війни. Кожен воїн та рідні воїна, якому звання Героя України присвоєно посмертно, отримають від держави квартиру. Не за роки, не колись там потім, а зараз, – сказав Зеленський у вечірньому відеозверненні (відеозапис опубліковано у Facebook ОП). – Сьогодні я мав честь вручити перші документи на квартиру – 21 Герой України. Воїни ЗСУ, Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби. Із цих 21 девять – полеглі Герої".

Як зазначив президент, найближчим часом держава "забезпечить квартирами всіх Героїв України".

"Усіх. У тому числі й тих, хто воював до 24 лютого [2022 року] – за час від 14-го року, бойові хлопці. Це справедливо", – наголосив Зеленський.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.

17 листопада у Генштабі ЗСУ повідомили, що українські військові займаються розширенням зайнятого плацдарму на лівобережжі Херсонської області.

Зеленський говорив у липні, що з початку повномасштабної російської агресії у лютому минулого року майже 50 тис. українських воїнів відзначено державними нагородами.