Журналіста Бігуса занесли в базу даних сайта "Миротворець"

Бігус вважає "дивним", що не потрапив у базу "Миротворця" раніше
Фото: Denys Bihus / Facebook

Журналіст Денис Бігус, якого занесли в базу даних сайта "Миротворець" у зв'язку з розслідуванням про розкрадання в оборонній галузі України, заявив, що проєкт "Миротворець" керується позицією корпорації "Богдан" і політичними симпатіями.

Український волонтерський сайт "Миротворець" заніс у свою базу інформацію про журналіста Дениса Бігус у зв'язку з розслідуванням про розкрадання в оборонній галузі країни.

На сайті зазначено, що Бігуса занесли за "маніпулювання суспільно значущою інформацією з метою підриву довіри до державних інституцій України" і "поширення завідомо неправдивої інформації з метою підриву довіри до державних інституцій України".

На "Миротворці" пов'язали це з липневим рішенням Подільського райсуду Києва, який визнав недостовірним і таким, що порушує особисті немайнові права сина колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олега Гладковського Ігоря, сюжет програми "Наші гроші" про розкрадання в оборонній промисловості.

Інформацію про журналіста занесли в базу "Миротворця" 13 липня.

"Українській правді" 19 серпня ситуацію прокоментував сам Бігус.

"Дивно, як ми раніше не потрапили на цей сайт, із такою кількістю "незручних" для багатьох розслідувань. "Незручних" у тому числі і для "патронів" цієї бази даних. А щодо повідомлень "Миротворця" про наш суд із Гладковським, то вони забули згадати, що це лише перша інстанція. Ми подали апеляцію, і справа триває. Як тривають і кримінальні провадження по оборудках. І головному партнеру Гладковських кілька тижнів тому саме обрали запобіжний захід. Сумно, що колись дуже правильний і потрібний проєкт "Миротворець" нині керується позицією корпорації "Богдан" пана Гладковського і політичними симпатіями", – пояснив журналіст.

"Українська правда" зазначає, що "Миротворець" пов'язують із заступником міністра внутрішніх справ України Антоном Геращенком.

25 лютого 2019 року програма "Наші гроші", яку веде Бігус, випустила резонансне розслідування про корупцію в оборонному секторі. За даними журналістів, фігуранти схеми розкрадання коштів в оборонному комплексі України заробили щонайменше 250 млн грн під час війни на Донбасі. Завдяки журналістському розслідуванню про розкрадання в оборонній галузі України Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення про зміни в діяльності державного концерну "Укроборонпром".

Сайт волонтерського центру "Миротворець" діє з весни 2014 року. У базу проєкту додають посібників терористів, порушників міжнародно визнаних кордонів України, тих, хто, на думку учасників проєкту, вчиняє дії, спрямовані проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

У жовтні 2019 року моніторингова комісія ООН із прав людини закликала Верховну Раду ініціювати закриття "Миротворця" через розміщення на ньому персональних даних людей і створення в такий спосіб загрози їхній безпеці.