Звільнена команда Kyiv Post повідомила про запуск нового медіа Kyiv Independent

За виданням The Kyiv Independent "не стоять заможні власники чи олігарх", зазначили у ЗМІ
Фото: depositphotos.com
Команда англомовної щотижневої газети Kyiv Post, звільнена 8 листопада, запустила нове видання The Kyiv Independent. Про це йдеться у повідомленні нового ЗМІ у Facebook 22 листопада.

"The Kyiv Post, голос України у світі, замовк два тижні тому. Але ми, колишня редакція видання, відмовляємося мовчати. Україні потрібна англомовна журналістика найвищої якості, а нашій спільноті – джерело новин, якому можна довіряти. Саме тому ми запускаємо нове медіа, The Kyiv Independent", – зазначено в повідомленні.

Як наголошують, за ЗМІ "не стоять заможні власники чи олігарх", видання буде "розраховувати насамперед на внески читачів та донорів, а згодом – на комерційну діяльність".

Контекст:

Англомовну газету Kyiv Post заснували1995 року, перший власник – американець Джед Санден – 2009-го продав видання британсько-українському бізнесмену Мохаммаду Захуру. Той, відповідно, 2018 року продав газету Аднану Ківану – одеському бізнесмену сирійського походження та одному з найбільших забудовників в Україні.

Ківан 8 листопада 2021 року заявив, що газету буде переформатовано. На час перезапуску роботу видання зупинять приблизно на місяць, сказав він. На сайті видання ішлося, що газету закривають "негайно" і "на короткий час".

Колектив Kyiv Post заявив, що закриття видання та звільнення редакції – розплата власника за спробу журналістів зберегти незалежність Kyiv Post. За даними головної редакторки видання "Українська правда" Севгіль Мусаєвої, проблеми в редакції почалися кілька тижнів тому і нібито пов'язані з тиском на Ківана з боку Офісу президента. Ківан заперечує тиск із боку Офісу президента.

Глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що Україна ризикує втратити Kyiv Post "із наслідками". Посольство США в Україні висловило сподівання, що Kyiv Post знайде спосіб продовжити роботу.

11 листопада стало відомо, що генеральним директором Kyiv Post став Люк Шеньє – громадянин Канади, який понад 25 років є резидентом України. Того самого дня колишні співробітники Kyiv Post оголосили, що мають намір займатися новим виданням.

15 листопада колишні журналісти газети повідомили про створення нового ЗМІ.