МОК позбавив Росію ще чотирьох медалей Сочі, Україна замість бронзи одержить срібло

Медаль Вілухіної (праворуч) переходить Віті Семеренко (ліворуч)
Фото: EPA

Результати п'ятьох російських спортсменів, які брали участь в Олімпійських іграх у Сочі у 2014 році і яких викрили у застосуванні допінгу, анульовано. Серед них – два чемпіони і два срібні призери.

Комісія Міжнародного олімпійського комітету анулювала результати п'ятьох російських спортсменів, які брали участь в Олімпійських іграх у Сочі у 2014 році, і відсторонила їх від змагань. Про це повідомляють на сайті МОК.

Комісія на чолі з Денісом Освальдом визнала спортсменів винними в порушенні антидопінгового законодавства.

"Проти скелетоніста Сергія Чудінова, бобслеїстів – золотих медалістів Олімпіади 2014 Олексія Негодайла і Дмитра Труненкова, срібних медалістів  біатлоністів Яни Романової й Ольги Вілухіної застосовано санкції,.. їхні результати анульовано", – повідомили в МОК.

Вілухіну, зокрема, позбавлено срібної медалі у спринтерській гонці, що дало змогу українці Віті Семеренко переміститися в таблиці змагань із третього на друге місце.

Як підрахував телеканал "Дождь", після офіційного оприлюднення рішення комісії Росія покинула трійку лідерів медального заліку Олімпіади в Сочі й опустилася на шосту сходинку, поступаючись Норвегії, Канаді, США, Нідерландам та Німеччині.

Допінговий скандал навколо російського спорту почався в листопаді 2015 року, коли Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) опублікувало доповідь, у якій обвинуватило РФ у державній підтримці допінгу. У звіті йшлося, що російські спецслужби покривали системне застосування допінгу російськими спортсменами, допускали "пряме залякування та втручання" у роботу акредитованої ВАДА антидопінгової лабораторії в Москві.

Збірну Росії з легкої і важкої атлетики відсторонили від Олімпійських ігор 2016 року. Російську збірну у повному складі також було відсторонено від літньої Параолімпіади.

У жовтні 2017 року Міжнародний олімпійський комітет повідомив, що всі 254 проби сечі, взяті у російських спортсменів під час Олімпійських ігор 2014 року в Сочі, було перевірено ще раз. Комісія Освальда вже анулювала результати 14 росіян.

Через допінговий скандал участь російських спортсменів у зимовій Олімпіаді 2018 року залишається під питанням. МОК оголосить своє рішення 5 грудня.