Беленюк: За тиждень, скоріше за все, уже йду на пенсію

Беленюк: Свою олімпійську мрію я здійснив у Токіо
Фото: EPA (архів)

Олімпійський чемпіон із греко-римської боротьби, народний депутат від "Слуги народу" Жан Беленюк має намір після Олімпіади в Парижі завершувати спортивну кар'єру. Про це він розповів у нещодавніх інтерв'ю "1+1" і "Чемпіону".

"Так, я планую завершувати свою спортивну кар'єру після цих Олімпійських ігор. Дуже хотілося б, щоб це було ефектне завершення. Ми зробили всю необхідну роботу, тренувальний процес, підготовка – усе було належним чином пройдено. Сподіваюся, що вдасться гідно представити нашу державу", – сказав він перед початком Олімпіади, 25 липня, в ефірі "Сніданку з "1+1".

Під час інтерв'ю "Чемпіону", опублікованого 6 липня, журналісти запитали, чи залишиться він у спорті в ролі функціонера і ким бачить себе за п'ять років. 

"Зараз мені складно уявити себе й державу через п'ять років. На цей момент я активний спортсмен, але за тиждень, скоріше за все, уже йду на пенсію. Паралельно працюю в українському парламенті, тож мені точно є чим зайнятися в моменті... Якщо по сусідству знаходиться такий ворог, як РФ, яка буде постійно намагатися тебе вбити, то тільки серйозні гарантії безпеки дадуть нам змогу розраховувати на нормальне стабільне життя в нашій країні. Тож наразі середньострокових планів не будую, адже невідомо, що буде за рік. Що вже казати за п'ять років", – відповів Беленюк.

Водночас він пообіцяв, що спорт назавжди залишиться в його житті, хоча як саме – "це питання відкрите". Зокрема, він не відкидає, що займеться настільним тенісом.

"Чемпіон" звернув увагу, що 33-річний українець – найстарший учасник у своїй ваговій категорії до 87 кг. Незважаючи на це, у світовому рейтингу Беленюк посідає четверте місце і є одним із претендентів на нагороди. За словами Беленюка, перед виступами на цій Олімпіаді він не хвилюється. 

"Свою олімпійську мрію я здійснив у Токіо. Звісно, я наполегливо тренувався й хочу показати максимальний результат і на Іграх у Парижі. Це було б круто. Але в будь-якому випадку не забуваю насолоджуватися атмосферою, яка тут панує", – підкреслив спортсмен. 

7 липня Беленюк вийшов у півфінал Олімпіади 2024, повідомляють на сайті Ігр. В 1/8 фіналу Беленюк переміг 27-річного китайця Цянь Хайтао – 7:1. У наступному поєдинку українець переміг 33-річного казахстанця Нурсултана Турсинова з рахунком 7:3 і вийшов у півфінал, де його суперником буде 22-річний представник Ірану Аліреза Мохмадіпіані. 

Контекст:

Беленюк народився 1991 року в Києві. Батько Беленюка навчався в Києві, де познайомився з його матір'ю.

У дитинстві Беленюк захоплювався спортом і народними танцями. Греко-римською боротьбою зайнявся 2000 року. Беленюк – чемпіон Європи 2014-го, 2016-го і 2019 року, чемпіон світу 2015-го і 2019 року. На Олімпійських іграх 2016 року спортсмен виборов срібну медаль, а на Олімпіаді 2020 – золоту.

Беленюк закінчив Національний університет фізичного виховання і спорту України та Міжрегіональну академію управління персоналом (спеціальність – "управління бізнесом").

2019 року Беленюка обрали до Верховної Ради за списком "Слуги народу" (№10 у списку).