Чеське видання створило "криваву" колекцію одягу для спортсменів із Росії та Білорусі. Фото

Журналісти згенерували для російських і білоруських спортсменів "кривавий" одяг за допомогою штучного інтелекту Midjourney
Фото: depositphotos.com

Після того, як Міжнародний олімпійський комітет (МОК) оголосив, що деяким російським і білоруським спортсменам дозволено виступати під нейтральним прапором на Олімпіаді 2024 в Парижі, чеське видання Reflex заявило, що схвалює це рішення, але за умови, що спортсмени будуть носити "криваву колекцію" одягу.

Журналісти згенерували для російських і білоруських спортсменів "кривавий" одяг за допомогою штучного інтелекту Midjourney. 

Reflex нагадав, що спорт є частиною політики і російський президент Володимир Путін використовує спортсменів для пропаганди власного терористичного режиму за будь-якої можливості. Журналісти підкреслили, що найкращі спортсмени допомагають йому просувати й виправдовувати війну по всьому світу. 

Рішення МОК журналісти розкритикували, нагадавши, що сотні українців не можуть потрапити на Олімпіаду лише тому, що росіяни вбивали їх у їхніх домівках.

Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz
Фото: reflex.cz

Контекст:

Країна-агресор Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала усунути спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи посадовців із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею і волейболу. За даними Мінспорту України станом на початок квітня, РФ і Білорусь усунули від участі в 90–95% світових спортивних змагань.

У 2023 році деякі міжнародні федерації повернули росіян і білорусів у змагання.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними й на жодних змаганнях не можна показувати ідентифікатори цих країн, такі як прапор або гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за суворих умов.

28 березня президент МОК Томас Бах оголосив, що комітет рекомендував спортивним федераціям дозволити росіянам і білорусам брати участь у змаганнях у нейтральному статусі й не допускати до змагань спортсменів і персонал, які активно підтримують війну РФ проти України або причетні до російської та білоруської армій.

26 липня МОК офіційно надіслав 203 країнам запрошення для участі в Олімпійських іграх. Росія й Білорусь запрошень не одержали. Однак 8 грудня Виконком Міжнародного олімпійського комітету дозволив вісьмом росіянам і трьом білоруським спортсменам узяти участь в Олімпіаді 2024