"Політика не повинна мати впливу на спорт". Міжнародна асоціація боксу допустила спортсменів із РФ та Білорусі до змагань

В асоціації заявили, що боксери з Росії та Білорусі зможуть виступити під своїми прапорами
Фото: iba.sport
Рада директорів Міжнародної асоціації боксу (IBA) проголосувала за скасування заборони допускання боксерів Росії та Білорусі до змагань IBA. Рішення набирає чинності негайно. Про це 5 жовтня повідомили на сайті асоціації.

"ІBA твердо переконана, що політика не повинна мати жодного впливу на спорт. Отже, усім спортсменам мають бути надані рівні умови", – ідеться в заяві.

В асоціації сказали, що IBA має залишатися "політично нейтральною та незалежною", і закликали "до миру".

"ІBA закликає до миру і залишається миротворцем у будь-яких конфліктах. Крім цього, IBA зобов'язана забезпечити рівне ставлення до спортсменів та офіційних представників змагань, незалежно від їхньої національності та місця проживання", – заявили в IBA.

Рішенням асоціації команди з РФ та Білорусі не лише зможуть виступити під своїми прапорами, а й у разі завоювання золотої медалі пролунають національні гімни цих країн. Також до змагань повернуться їхні технічні представники.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв'язку з цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала усунути спортсменів із РФ і Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема, з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема – з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ і Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань. За його словами, це "реальний удар по спорту цих країн".

11 липня віцепрезидент МОК Крейг Ріді зазначив, що спортсмени з Росії та Білорусі навряд чи зможуть узяти участь в Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році.