Російські спортсмени, яких довічно дискваліфікував МОК, не потрапили під санкції Міжнародної федерації санного спорту

Іванову позбавили срібної олімпійської медалі
Фото: ЕРА

Комісія Міжнародної федерації санного спорту "не змогла встановити з повною впевненістю", що росіяни Тетяна Іванова і Альберт Демченко порушували антидопінгові правила на Олімпіаді в Сочі.

Російські саночники Тетяна Іванова і Альберт Демченко, яких довічно дискваліфікував Міжнародний олімпійський комітет (МОК), зможуть брати участь у змаганнях під егідою МОК. Таке рішення ухвалила дисциплінарна комісія Міжнародної федерації санного спорту (FIL), повідомляють на сайті федерації.

Комісія, до якої входять двоє німецьких і один австрійський фахівець, 2 січня "не змогла встановити з повною впевненістю", що російські спортсмени порушували антидопінгові правила на зимових Олімпійських іграх 2014 року в Сочі.

Отже, FIL не буде запроваджувати санкцій проти двох саночників. Вони зможуть брати участь у змаганнях, не пов'язаних із МОК.

Демченко та Іванова, які на Олімпіаді в Сочі здобули срібні медалі у змішаній естафеті, утратили ці нагороди після рішення МОК у грудні 2017 року. Рішення було ухвалено за підсумками розслідування незалежної комісії МОК під керівництвом Деніса Освальда.

У листопаді 2015 року Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) оприлюднило доповідь, у якій обвинуватило РФ у державній підтримці допінгу. У звіті зазначали, що російські спецслужби покривали системне застосування допінгу російськими спортсменами, допускали "пряме залякування та втручання" у роботу акредитованої ВАДА антидопінгової лабораторії в Москві.

Через допінг-скандал збірну Росії з легкої і важкої атлетики відсторонили від Олімпійських ігор 2016 року. Також російську збірну в повному складі не допустили до літньої Паралімпіади.

24 листопада в неофіційному медальному заліку за підсумками зимової Олімпіади в Сочі Росія опустилася з першого на третє місце.

5 грудня 2017 року МОК через систематичне порушення антидопінгових правил відсторонив від участі в Олімпіаді 2018 Національний олімпійський комітет РФ. Виконком МОК також довічно відсторонив від будь-якої участі в Олімпіадах екс-міністра спорту РФ Віталія Мутка та його колишнього заступника Юрія Нагорних.