Зруйнований окупантами стадіон у Чернігові відбудують із нуля – глава Мінспорту

На території навчально-спортивного центру "Чернігів" знищено трибуни, пошкоджено покриття футбольного поля, зазначив Гутцайт
Фото: Вадим Гутцайт / Facebook
Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт 27 липня відвідав пошкоджений унаслідок обстрілів російських окупантів Чернігів. Про це глава Мінспорту повідомив у Facebook.

"Сьогодні відвідав поранений, але незламний Чернігів. Футбольний стадіон та центр олімпійської підготовки з біатлону. Ці об’єкти, судячи з усього, становили велику загрозу й були за це зруйновані", – написав Гутцайт.

За його словами, на території олімпійського навчально-спортивного центру "Чернігів" знищено трибуни, пошкоджено покриття футбольного поля, тренажерний зал для важкої атлетики, спортивні майданчики, медико-відновлювальний центр.

"Це знаковий для на нас об’єкт, ми проводили тут багато спортивних заходів. Під знищеною західною трибуною знаходилася дитячо-юнацька спортивна школа, займалося багато дітей. За тиждень до першого прильоту ракет наші спортсмени тут тренувалися. На щастя, ми встигли їх вивезти, дякую всім, хто допомагав. Відбудовувати цей стадіон доведеться з нуля", – сказав Гутцайт в ефірі національного телемарафону, його цитує пресцентр Мінспорту.

Орієнтовна сума збитків становить приблизно $9 млн, зазначив глава відомства.

Зазначають, що, окрім стадіону, Гутцайт відвідав Центр олімпійської підготовки з біатлону.

"Зруйновано адмінбудівлю, гуртожиток та спортивний зал. Обсяг завданих збитків орієнтовно $5 млн, – розповів Гутцайт у Facebook. – Таких об’єктів по всій Україні вже 111. Розбомблених, вигорілих, пошматованих російськими снарядами".

Загальні збитки сягають орієнтовно $160 млн, уточнив міністр.

Контекст:

Окупанти атакували Чернігів із самого початку повномасштабної війни (24 лютого), вони скидали на місто авіабомби, вели артилерійський вогонь. Армія РФ знищувала мирне населення, говорив мер Владислав Атрошенко.

3 квітня в Генштабі ЗСУ заявили, що на північному напрямку окупанти завершили відведення підрозділів Центрального військового округу в Росію.

Стадіон імені Гагаріна в Чернігові окупанти бомбардували три ночі поспіль, повідомив в інтерв'ю Zbirna.com, опублікованому 9 квітня, представник пресслужби "Десни" (місцевого футбольного клубу УПЛ, який проводив домашні матчі на арені) Дмитро Дорошко.

"Уперше прилетів один снаряд у східну трибуну... Удруге прилетіло шість чи сім снарядів із "Градів"... Трибуну склало повністю, а глибина вирви від снарядів становила близько шести метрів. А у третьому випадку відбувся авіаналіт. Було скинуто вісім бомб, – розповів Дорошко. – Я не фахівець, але, як на мене, стадіон реконструкції не підлягає".

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив 14 квітня за підсумками переговорів із державною міністеркою з питань культури та ЗМІ відомства федерального канцлера ФРН Клаудією Рот, що Німеччина та футбольний клуб "Боруссія" (Дортмунд) готові допомогти з відновленням зруйнованого російськими окупаційними військами стадіону імені Гагаріна в Чернігові.