Асєєв розповів, що хоче написати книгу про перебування в тюрмі бойовиків

Асєєв: Зараз я маю написати книгу про "Ізоляцію"
Фото: radiosvoboda.org

За словами журналіста Станіслава Асєєва, він хоче видати свою книгу про перебування в заручниках бойовиків "ДНР" англійською мовою, щоб її читали на Заході і знали про те, що відбувається в окупованому Донецьку.

Звільнений із заручників бойовиків "ДНР" журналіст Станіслав Асєєв в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 23 лютого, розповів, що хоче видати книгу про перебування в тюрмі терористів "Ізоляція" в Донецьку.

"Зараз я маю написати книжку про "Ізоляцію", про те місце, в якому я, власне, перебував більшу частину свого полону, і обов’язково треба перекласти її англійською і видати на західний ринок, щоб люди на Заході, і політики в тому числі, які впливають на ці процеси, розуміли, що взагалі відбувається просто посеред центру Донецька",  сказав журналіст.

Асєєв зазначив, що рукописи книги, які він писав в "Ізоляції", у нього відібрали.

"І я зміг їх відновити по пам’яті вже в СІЗО – у лапках "офіційній" в’язниці, де не було заборонено писати. І звідти я перейшов до зони – уже 32-га колонія, і сховав ці листки серед фотографій і листів Богдана Пантюшенка – це танкіст, якого також звільнили, – і, власне, таким чином ми їх звідти вивезли",  розповів він.

Журналіст повідомив, що хоче назвати книгу "Світлий шлях".

"Це робоча назва, але, найімовірніше, вона і залишиться, тому що "Ізоляція" розташована на вулиці Світлого Шляху – це її назва ще з радянських часів, Светлый Путь, 3. Власне, це і буде назва, бо вона є символічною, тому що там жодної мови про світлий шлях немає. Там не буде якогось художнього сюжету у класичному сенсі цього слова, буде дуже мало там сентиментів, таких класичних художніх ліній. Там буде просто публіцистичний репортаж за конкретними темами, які були в "Ізоляції". І тому мені, власне, для того, щоб її написати, просто треба згадати все це і якось так усе це виразити у словах – репортаж із в’язниці, якби я туди потрапив не як полонений, а просто як сторонній глядач і побачив усе це", – розповів Асєєв.

Обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками "ДНР" і "ЛНР" відбувся 29 грудня 2019 року в Донецькій області. За даними СБУ, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців, серед яких і Асєєв. Україна видала 124 людей.

Про зникнення Асєєва в окупованому Донецьку стало відомо 7 червня 2017 року. Наприкінці липня того самого року бойовики "ДНР" підтвердили, що "заарештували" журналіста і відкрили проти нього "кримінальну справу" за шпигунство.

17 серпня 2018 року в ефір каналу "Россия 24" вийшла програма, в якій Асєєв зізнається в роботі на Головне управління розвідки Міністерства оборони України з позивним Норман. Він заявив, що був у складі батальйону "Донбас", добровільно пішов на співпрацю з розвідкою, а однією з цілей нібито був збір матеріалів для майбутнього роману.

22 жовтня 2019 року з'явилася інформація, що "суд" в ОРДЛО "засудив" Асєєва до 15 років колонії суворого режиму. Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії у зв'язку з "вироком" українському журналісту.