Асєєв: Із Зеленським говорили, щоб у такі списки на обмін не потрапляли злочинці

Асєєв: Дійсно гарні люди, які дуже багато зробили для нашої країни, залишаються в підвалах. А деякі, які, власне, навіть воювали проти нашої країни, виходять за обміном
Фото: radiosvoboda.org

За словами журналіста, колишнього заручника бойовиків Станіслава Асєєва, президент Володимир Зеленський розповів йому, що люди, які впливають на процеси з боку Росії, не проти ще одного обміну утримуваними особами Києва з ОРДЛО.

Журналіст, колишній заручник терористів "ДНР" Станіслав Асєєв в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 23 лютого, розповів, що говорив із президентом Володимиром Зеленським про моніторинг наступних списків на обмін утримуваними особами з ОРДЛО, щоб до нього не було внесено злочинців.

"Коли я бачився з президентом, був такий дуже оптимістичний настрій стосовно цього обміну. Він сказав, що люди, які впливають на ці процеси з боку Росії, власне, не проти, щоб ще один обмін пройшов. І ми казали, у тому числі, про те, щоб я дивився ті списки наступні на обмін, щоб туди не потрапляли злочинці. Бо це було і в попередньому обміні, коли був ще президентом [Петро] Порошенко, і в цьому обміні, коли вже Зеленський президент. І це дуже прикро, бо дійсно гарні люди, які дуже багато зробили для нашої країни, залишаються в підвалах. А деякі, які, власне, навіть воювали проти нашої країни, виходять за обміном. І ця ситуація вимагає також дуже якісного вирішення в найближчий час", – сказав Асєєв.

Обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками "ДНР" і "ЛНР" відбувся 29 грудня 2019 року в Донецькій області. За даними СБУ, з непідконтрольних територій повернулося 76 українців, серед яких і Асєєв. Україна видала 124 людей.

Про зникнення Асєєва в окупованому Донецьку стало відомо 7 червня 2017 року. Наприкінці липня того самого року бойовики "ДНР" підтвердили, що "заарештували" журналіста і відкрили проти нього "кримінальну справу" за шпигунство.

17 серпня 2018 року в ефір каналу "Россия 24" вийшла програма, в якій Асєєв зізнається в роботі на Головне управління розвідки Міністерства оборони України з позивним Норман. Він заявив, що був у складі батальйону "Донбас", добровільно пішов на співпрацю з розвідкою, а однією з цілей нібито був збір матеріалів для майбутнього роману.

22 жовтня 2019 року з'явилася інформація, що "суд" в ОРДЛО "засудив" Асєєва до 15 років колонії суворого режиму. Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії у зв'язку з "вироком" українському журналісту.