Денісова: Спрощення набуття громадянства РФ на окупованих територіях Донбасу викличе новий виток гібридної війни

Денісова: Ми добре пам'ятаємо як відбувалася примусова "паспортизація" в анексованому Криму
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що жителі окупованих районів Донбасу, навіть одержавши під тиском російські паспорти, залишаться громадянами України.

Український омбудсмен Людмила Денісова висловила протест у зв'язку з рішенням Кремля надавати російське громадянство жителям окремих районів Донецької і Луганської областей за спрощеною процедурою. Про це Денісова написала у Facebook 25 квітня.

"Прийняття Російською Федерацією спрощеної процедури набуття громадянства РФ для мешканців окупованих територій Донбасу спричинить новий виток гібридної війни, яку вже п'ять років Росія веде проти України. Своїми діями РФ укотре продемонструвала, що є учасником конфлікту на Донбасі", – підкреслила вона.

Денісова зазначила, що мотивуючи своє рішення захистом прав і свобод людини та громадянина, Російська Федерація ігнорує загальноприйняті принципи і норми міжнародного гуманітарного права, та ставить під загрозу життя людей на окупованих частинах Донбасу.

"Ми добре пам'ятаємо, як відбувалася примусова "паспортизація" в анексованому Криму – незгодних позбавляли прав на нормальне життя і піддавали утискам. Мешканці окупованого сходу, навіть отримавши під тиском російські паспорти, залишаться такими ж громадянами України, як і мешканці інших територій нашої держави", – запевнила вона.

Омбудсмен закликала міжнародну спільноту засудити порушення РФ суверенітету України.

"Мільйони громадян України, які опинилися в заручниках Російської Федерації та її маріонеткових "республік" потребують допомоги всього світу", – підсумувала Денісова.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу. Документ оприлюднено 24 квітня 2019 року на сайті Кремля.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів ОРДЛО утриматися від набуття російського громадянства. У МЗС України вважають указ "юридично нікчемним" і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Україна попросила Раду Безпеки ООН скликати засідання у зв'язку з рішенням Кремля спростити видання паспортів РФ на окупованому Донбасі. Воно відбудеться 25 квітня.

Президент України Петро Порошенко заявив, що указ про видання паспортів свідчить про намір РФ позбутися Мінських угод і санкцій. Він закликав міжнародних партнерів України "не допустити найгіршого сценарію" і жорстко засудити дії російської влади, а також посилити санкції.

У команді обраного президентом України Володимира Зеленського заявили виданню "ГОРДОН", що рішенням видавати паспорти жителям тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей за спрощеною процедурою Росія визнала свою відповідальність як країни-окупанта.

У Держдепартаменті США засудили рішення Путіна про прискорене надання російського громадянства українцям, які проживають в окупованих РФ окремих районах Донецької і Луганської областей.

Рада ухвалила постанову про вимогу посилити міжнародні санкції проти РФ у зв'язку з рішенням про видання російських паспортів в ОРДЛО.