"Два місяці залишилося". Резніков пояснив, скільки часу є на виведення російських військ із Донбасу

Резніков про Донбас: Там зараз знаходяться іноземні війська плюс збройні бандформування
Фото: mtot.gov.ua

Щоб провести місцеві вибори на окупованій сьогодні території Донбасу, там має бути безпечно, підкреслив віцепрем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Щоб у жовтні 2020 року на окупованій сьогодні частині Донбасу відбулися місцеві вибори за українським законодавством, російські війська необхідно вивести з ОРДЛО протягом найближчих двох місяців.

Про це 22 травня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна" повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Якщо там зараз знаходяться іноземні війська плюс збройні бандформування, якщо там немає контролю з боку українського уряду, то, відповідно, офіцер безпеки [ОБСЄ] не зможе гарантувати безпеку для спостерігачів... Це означатиме, що для того, щоб там можна було провести законні вибори згідно з Копенгагенським стандартом та українським законодавством, там має бути безпечна територія. І, відповідно, десь у серпні місяці мають уже бути виведені звідти війська, проведено роззброєння і демобілізацію... Два місяці залишилося", – сказав він.

Віцепрем'єр зазначив, що в серпні 2020 року має розпочатися передвиборча кампанія, і для проведення місцевих виборів потрібно виконати критерії, які встановлює ОБСЄ.

"Ми готові проводити вибори, у тому числі в окремих районах Донецької та Луганської областей, за умови виконання Мінських угод, у першу чергу, безпекових, оскільки вони йдуть першими по черзі. А це означає виведення іноземних, російських військ із території України, а також роззброєння всіх незаконних бандформувань... установлення контролю над кордоном із Росією", – пояснив Резніков.

Місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня. Рішення про проведення виборів Верховна Рада має ухвалити не пізніше, ніж за 90 днів до дня голосування. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до виборів.

Росія розпочала збройну агресію на сході України у квітні 2014 року, незабаром після анексії Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє українська сторона.

У 2014–2015 роках було підписано Мінські угоди про врегулювання конфлікту на Донбасі. Серед іншого, у документі йдеться, що Україна має повернути контроль над неконтрольованою ділянкою кордону із РФ після проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Україна, зі свого боку, наполягає, що вибори мають відбутися після виведення російських військ і найманців та повернення кордону під контроль уряду.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак говорив, що в жовтні Україна хотіла б провести місцеві вибори і на тимчасово окупованих територіях, "але виборів під дулами автоматів не буде".