Голова ЦВК заявила, що Центрвиборчком України опублікує спеціальну постанову щодо виборів президента на прифронтовому Донбасі

У військово-цивільних адміністраціях Донецької та Луганської областей повідомили ЦВК України, де не може бути проведено вибори в разі ескалації воєнних дій

Фото: radiosvoboda.org

За словами голови Центральної виборчої комісії України Тетяни Сліпачук, якщо Росія вирішить вжити заходів для зриву президентських виборів на Донбасі і це призведе до ескалації воєнного конфлікту, то передусім потрібно буде думати про безпеку людей.

Центральна виборча комісія України видасть спеціальну постанову щодо виборів президента на прифронтових територіях Донбасу, заявила в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 23 січня, голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Журналіст запитав, чи є ймовірність того, що на прифронтових територіях вибори президента не буде проведено. "Зрозумійте, адже вибори – це і безпека людей. Є комісія, яка повинна постійно перебувати в певному приміщенні, і там збираються люди одразу по кілька десятків. Якщо Росія вирішить удатися до кардинальних заходів для зриву виборів і це призведе до ескалації воєнного конфлікту, відкритих збройних дій, то відповідь на це питання зрозуміла", – сказала Сліпачук.

Вона зазначила, що ЦВК зверталася стосовно цього до військово-цивільних адміністрацій Донецької та Луганської областей.

"Вони відповіли, де, на їхню думку, вибори можуть бути проведені, а де – ні. Ми лише отримали відповіді, найближчим часом опублікуємо спеціальну постанову. Від цього залежить формування комісій. Також є й інші питання. Наприклад, тепер центр виборчого округу може опинитися на території, на якій вибори не можуть бути проведені. Відповідно, потрібно змінювати межі округів і їхні центри", – розповіла глава ЦВК.

Президентська виборча кампанія стартувала в Україні 31 грудня 2018 року. До 3 лютого 2019 року можна офіційно висунути кандидатів та подати документи для реєстрації, на яку виділено п'ять днів. Останнім днем реєстрації стане 8 лютого.

Передвиборчу агітацію дозволено з наступного дня після реєстрації кандидата до 24.00 29 березня.

Голосування триватиме з 8.00 до 20.00 31 березня. Офіційні результати і рішення про необхідність проведення другого туру виборів має бути оголошено до 13 квітня. Другий тур виборів, у разі потреби, відбудеться 21 квітня.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.