Гордон: Жоден український політик, якщо він при своєму розумі, ніколи не відмовиться від Криму

Гордон: Крим і Донбас завжди будуть Україною, навіть якщо ще якусь кількість років Російська Федерація ними покористується
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Росія проштовхуватиме план, згідно з яким Україна має відмовитися від вимог повернути Крим в обмін на повний контроль над Донбасом, але українські політики, які збираються будувати свою кар'єру, ніколи не погодяться на це, уважає засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

Журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон уважає, що жоден розсудливий український політик ніколи не погодиться прийняти план Росії, в основі якого – відмова Києва від Криму. Таку думку він висловив в ефірі телеканала "112 Україна".

"Жоден український політик, якщо він при своєму розумі, при пам'яті, ніколи не відмовиться від Криму, інакше це означатиме жирний хрест на його політичній кар'єрі і прокляття від українців, які є патріотами своєї країни", – сказав Гордон.

Ведучі попросили журналіста прокоментувати останній брифінг представника України у підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, колишнього прем'єр-міністра й екс-глави Служби безпеки України Євгена Марчука. Він розповів, що представники Росії неодноразово говорили йому: якщо Україна "офіційно зніме кримську проблему", це відкриє шляхи для врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Ці пропозиції озвучували не тільки Євгену Кириловичу, але й цілій групі інших українських політиків, від яких реально щось залежить. Річ у тім, що це проста гра в карти. Спочатку росіяни забрали Крим, потім пішли на Донбас, потім – у Сирію для того, щоб мати козирі в руках. Мовляв, дивіться, у нас є в руках козирі – Донбас і Сирія, хочете, ми звідси підемо? Визнайте Крим! Росії Донбас не потрібен: він тягне гроші, він порожній у плані корисних копалин (як сказав мені в інтерв'ю колишній прем'єр-міністр України Вітольд Павлович Фокін, який дуже добре знає цей регіон, "Донбас – це вже порожній горіх"), навіть заводи, які там були, росіяни вже розкрутили, порізали і вивезли..." – зазначив журналіст.

Утримання частини територій Донецької та Луганської областей обходиться Росії в мільярди доларів, тому росіяни зацікавлені в тому, щоб повернути Донбас Україні, але на своїх умовах, продовжив Гордон.

"Донбас, за найскромнішими підрахунками, це $3 млрд дотацій на рік. Це великі гроші. На Сирію потрібно ще стільки ж. Тому план у росіян один: ми вам віддаємо Донбас, але ви визнаєте Крим і відмовляєтеся від санкцій. А із санкціями ж усе погано... До того ж американці готують нові. Росіяни цього ніяк зрозуміти не можуть: Америка, незважаючи на опір окремих, підкуплених РФ, чиновників, усе одно нарощує тиск. Це тактика повільного придушення. І рано чи пізно цей зашморг зімкнеться на шиї", – зазначив журналіст.

На думку Гордона, Україна разом із західними партнерами вже має починати відновлення Донбасу.

"Потрібно завозити туди високотехнологічні заводи й фабрики і давати роботу місцевим жителям на класній апаратурі, щоб вони могли виготовляти якісь дуже корисні для народного господарства України та інших країн товари... Я думаю, це станеться. І німці скинуться, і французи, й американці, щоб підняти Донбас. Я майже впевнений, що Донбас буде успішним краєм завдяки високотехнологічному виробництву", – зазначив журналіст.

Гордон переконаний, що Донбас і Крим повернуться під контроль України.

"Крим – це Україна, і Донбас – це Україна. Ці території завжди будуть Україною, навіть якщо ще якусь кількість років Російська Федерація ними покористується... Кінець Російської Федерації як держави однозначний і прогнозований, питання тільки коли це станеться. А з цим кінцем відпадуть питання Криму і Донбасу. Ми це побачимо – я в цьому абсолютно впевнений", – резюмував журналіст.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Росія анексувала Крим навесні 2014 року за підсумками "референдуму", результатів якого не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму почався збройний конфлікт на Донбасі між українськими урядовими силами з одного боку і бойовиками, підтримуваними Москвою, та російськими військами з іншого.

Через анексію Криму і конфлікт на Донбасі Євросоюз, США, Канада та інші держави ввели економічні санкції проти РФ.